Țara din Europa unde se găsește cea mai bună carne de porc. Ce spune preşedintele Romalimenta, Sorin Minea despre cea din România

Țara din Europa unde se găsește cea mai bună carne de porc. Ce spune preşedintele Romalimenta, Sorin Minea despre cea din România
Foto: Pixabey

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a vorbit despre problema producţiei de carne de porc în România. Ca urmare a epidemiei de pestă porcină, ţara noastră reuşeşte să acopere doar 20% din cererea internă. Mai mult, calitatea acestei carne nu este nici cea mai bună.

Spania este pe primul loc în Europa, la cea mai bună carne de porc

De fapt, cea mai bună carne de porc provine dintr-o altă regiune a Europei.

„Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult.

Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump”, a declarat Sorin Minea, conform dcnews.ro. 

Sorin Minea susține că nu există diferențe între carne de porc crescut industrial și cea bio, deoarece ambele categorii sunt hrănite cu aceeași mâncare, rezultând același gust, cu toate că prețul este mai mare în cazul celei bio. Președintele Romalimenta a explicat că pentru o carne fragedă și gustoasă, porcul trebuie sacrificat la o anumită vârstă, situație care nu se realizează în cazul creșterii industriale a animalelor.

„Contează și rasa porcului, dar și vârsta”

„Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust. Contează și rasa porcului, dar și vârsta.

Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne. Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli.

În rest sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună”, spune Sorin Minea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`