Tăpălagă: SRI dorește să-și impună punctul de vedere bătând cu pumnul în masă. Serviciile își iau câtă putere pot și nu mai dau nimic înapoi
SRI a grăbit după atentatele de la Paris, cu totul justificat, clarificarea unor legi cheie: reținerea datelor personale, cartele pre-pay și siguranța cibernetică. Acestea au picat însă testul Curții Constituționale, cei noua judecatori ai CCR stabilind fie în unanimitate, fie cu majoritate largă faptul că așa numitele legi Big-Brother încalcă legea fundamentală.
În acest context, jurnalistul Dan Tăpălagă critică, într-un editorial postat pe Hotnews, modul în care SRI dorește să-și impună punctul de vedere: în forță, bătând cu pumnul în masă, cu multă aroganță.
“Orice serviciu bate în lemn la gândul că pe teritoriul țării se poate întâmpla oricând o nenorocire fără să aibă la îndemână toată instrumentele legale pentru a acționa în încercarea de a o evita. Din păcate, în încercarea de a rezolva această problemă reală, SRI a ales de fiecare dată soluția care arată foarte puțin respect pentru democrație și instituțiile ei. A forțat nota la maxim, iar după fiecare eșec a răspuns prin presiuni și acuzații la adresa Curții. În ultima perioadă, a ridicat un lobby fără precedent în spațiu public cu scopul de a-și asigura susținerea legilor în varianta dorită de serviciu. ”, scrie Tăpălagă.
“Am vazut cu toții îngrozitor de multă lume – politicieni, jurnaliști (ce tristețe), societate civilă – țipând după mai multă securitate. E frumos că în mintea lor apară statul, dar parcă ar fi mai util să înceapă cu ei înșiși, cu drepturile și libertățile noastre, ale tuturor. Odată pierdute, ele nu se mai intorc. Serviciile, ca orice altă autoritate, își iau câtă putere pot și nu mai dau nimic înapoi.”, afirmă jurnalistul.
„La momentul în care se va întâmpla o catastrofă, voi sti spre cine să arăt cu degetul”, a spus Maior, cu trimitere explicită la Curtea Constituțională.
Totodată, șeful SRI a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu exclusiv acordat pentru emisiunea Lumini și Umbre, difuzată la postul B1 TV, că serviciul pe care îl conduce ar avea agenţi acoperiţi în presă. Ofiţerul acoperit este o armă a oricărui serviciu de informaţii, mărturiseşte directorul SRI, care a subliniat că în magistratură şi politică nu există ofiţeri acoperiţi. (Detalii AICI)
“Nimeni nu-și poate lua câtă putere dorește. Președintele are obligația, prin Constituție, să vegheze la buna funcționare a autorităților publice și să medieze între puterile statului. Nu-mi pot imagina o situație mai potrivită decât conflictul instițutional SRI – CCR pe tema legilor Big Brother pentru ca șeful statului să-și intre, în sfârșit, în rol.”, concluzionează Tăpălagă.