Țânțari purtători ai virusului West Nile, depistați în 4 sectoare ale Capitalei. Cum se manifestă infecția și cum o putem preveni

Țânțari purtători ai virusului West Nile, depistați în 4 sectoare ale Capitalei. Cum se manifestă infecția și cum o putem preveni
Sursa foto: Pixabay

Țânțari purtători ai virusului West Nile au fost depistați în 4 sectoare din Capitală. Medicul Adrian Marinescu a declarat că infecția nu se transmite de la om la om, deci nu se poate pune problema de o pandemie. Doar 1% dintre cei care sunt infectați ajung la complicații, în cazul celorlalți infecția manifestându-se ca o răceală.

Medicul Adrian Marinescu, despre infecția cu virusul West Nile

Țânțari purtători ai virusul West Nile au fost depistați în sectoarele 1,2,3 și 4 ale Capitalei, informează Digi24.

„Nu există un vaccin care să prevină, iar modalitatea de transmitere este prin intermediul înțepăturii de țânțar și, mai ales, a unor musculițe.

Foarte important, de asemenea, e că nu se transmite de la om la om, în așa fel încât riscul de a avea o transmitere importantă și a discuta de pandemii sau epidemie este categoric mic. Dar trebuie să fim prudenți, pentru că e greu de prevenit”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru Antena 3 CNN.

Acesta a vorbit și despre simptomatologie, punctând că în covârșitoarea majoritate a cazurilor, infecția se manifestă ca o răceală. În 1% din cazuri apar complicații.

„Apropo de înțepătura de țânțar, simptomatologia seamănă foarte bine cu febra Dengue și diagnosticul diferențial se face destul de greu și de multe ori este o subdiagnosticare. Celelalte dintre forme sunt totuși forme ușoare. Seamănă cu o gripă, cu o simptomatologie care e de asemenea și digestivă.

Ceea ce ar trebui să știm despre infecția cu virusul West Nile este că de cele mai multe ori, formele sunt ușoare, semănă foarte bine cu o răceală. Sunt și persoane asimptomatice. Practic doar 1% dintre cei care sunt infectați ajung la complicații importante.

În România au fost astfel de situații, am avut chiar și veri în care am avut cazuri multe, am vorbit chiar de situații de epidemie. Din fericire, în ultimii ani cazurile sunt extrem de rare. Aici mă refer la formele severe, care într-adevăr pot să pună probleme.

Ceea ce trebuie spus este că tratamentul nu e specific antiviral. Până la urmă, prevenția este cea mai importantă, că nu există un vaccin care să prevină”, a mai precizat medicul de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală.

Primul caz de infectare cu West Nile în România, în acest sezon

Amintim că săptămâna trecută a fost identificat primul caz de infectare cu West Nile în România din acest sezon. Persoana infectată este un bărbat din Capitală, aflat în grupa de vârstă de 60-69 de ani.

Specialiștii ne recomandă să purtăm haine cu mâneci și pantaloni lungi, pentru a acoperi cât mai mult din suprafața pielii. De asemenea, ajută utilizarea spray-urilor împotriva țânțarilor, îndepărtarea gunoiului menajer, instalarea plaselor anti-țânțari sau închiderea ferestrelor și ușilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)