După ce ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și pe secțiunile apelor teritoriale ale României, ministrul Mediului crede că o concluzie finală se poate formula doar după ce vor fi efectuate măsurători și în apele teritoriale ale Ucrainei.
Deocamdată, Tanczos Barna asigură că primele măsurători făcute de autorități pe apele teritoriale ale României, după dragările canalului Bâstroe, confirmă că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă.
Ministrul Mediului a prezentat joi la Guvern primele rezultate ale măsurătorilor făcute de autoritățile române, după dragările canalului Bâstroe și că biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări.
„Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 kilometri.”, a declarat ministrul.
„Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări și România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea.”, a adăugat Tanczos Barna.