Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că și în cazul intervenției asupra populației de lupi din România este nevoie de derogare, la fel cum se întâmplă în cazul urșilor. Prezent marți seară, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, oficialul guvernamental a spus că este nevoie ca reprezentanții ONG-urilor și vânătorii să comunice și să ajungă la un acord în privința situației animalelor sălbatice care pun în pericol locuitori sau gospodării din unele zone ale țării.
”Doar prin excepție sau prin derogare se poate interveni și în cazul populației de lupi, care este protejată.
Eu am propus și o să creăm o platformă de dialog. În cel mai scurt timp posibil trebuie să se așeze la masă ONG-urile și vânătorii. Vânătorii sunt cei care gestionează fondul cinegetic și fără ei nu se va putea rezolva gestiunea fondului cinegetic nicăieri în lume.
ONG-urile sunt cele care vin, și pe bună dreptate, ridică problema protejării anumitor specii”, a spus ministrul Mediului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă ursul este pe cale de dispariție în România, Tanczos Barna a explicat: ”Așa se consideră la nivelul Europei. România, când a aderat la Uniunea Europeană, s-a angajat să protejeze cele două specii la un anunmit nivel de populație. Cu siguranță, acel nivel a fost depășit în cazul ursului, și după ultimele cifre date din 2016, care duc undeva la 7.000 de exemplare populația de urs, suntem mult peste cele 4.000 care au fost asumate de România. Atât timp cât populația de urs este sus, pe munte, în pădure, și nu coboară în sate, n-ar trebui să fie o problemă”.
Revenind la faptul că și lupii au intrat în gospodăriile unor oameni din zona de munte, ministrul a precizat: „Se întâmplă des, este un fenomen și trebuie să se înțeleagă că dacă omul nu intervine, aceste animale sălbatice sunt la vârful lanțului trofic și nu au dușman”.