Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că în ședința de Guvern de miercuri a ridicat problema incendiilor de vegetație uscată și că există „un pericol uriaș în această perioadă”, context în care i-a îndemnat pe fermieri și pe cetățenii care ies în natură „să aibă mare grijă în ceea ce privește folosirea focului”.
Focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, spune ministrul Mediului.
„În ședința de Guvern am ridicat problema incendiilor, incendiilor de vegetație uscată. Este un pericol uriaș în această perioadă și fac apel atât la fermieri, cât și la cetățenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în ceea ce privește folosirea focului. Focul să nu fie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locației tot timpul să aibă grijă ca focul să fie stins cu apă”, a declarat oficialul.
„Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, în loc de cosit, în loc de alte proceduri agricole de tocare a cantităților de paie ș.a.m.d., pentru că focul se extinde, se extinde peste vegetația uscată din afara terenului agricol, generează incendii în pădure. În litieră, în pădure, pe suprafețe, pe terenuri agricole, să nu folosim focul în această perioadă”, a adăugat el.
Întrebat ce suprafețe ale Romsilva sau ale persoanelor private sunt afectate de incendii de pădure, Tanczos Barna a explicat: „Ele sunt actualizate săptămânal. Sunt de ordinul miilor de hectare anual. În această perioadă nu am avut foarte multe focuri”.
„Mult mai multe au fost în martie, în perioada în care toată lumea pregătea terenurile agricole pentru noul sezon agricol, dar, încă o dată, apelul către cetățeni și către agricultori este să nu folosească focul, pentru că este o perioadă extrem de periculoasă și nu avem voie să ajungem în situația Spaniei, Greciei, Franței ș.a.m.d. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem același pericol de a avea incendii în fondul forestier pe suprafețe foarte mari, dar și în aceste condiții se poate întâmpla ca litiera să ia foc și să se extindă”, a continuat ministrul.