În cadrul galei RXF de miercuri seară, s-a organizat un meci între „Floricica Dansatoarea” și Costică Prisecaru, personaje virale pe TikTok. Costică a intrat în ring ținând în lesă o tânără în lenjerie intimă care mergea în genunchi, asemenea unui câine.
Organizatorul galei nu vede nicio problemă aici, iar tânăra spune că nu s-a simțit înjosită. Însă Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor la Centrul FILIA, trage un semnal de alarmă.
Contactată de HotNews, tânăra care apare în lesă a spus că a vrut să demonstreze că „oricum ai arăta, slabă, grasă, trebuie să te iubești pe tine”.
Emilia Bejan a mai afirmat că a făcut asta pentru bani, dar i s-a părut și amuzant, pentru că „nu s-a mai intrat așa în nicio gală. Ne-am distrat, ne-am simțit bine și cam asta a fost: să ne simțim bine noi așa cum suntem”.
„Nu m-am simțit înjosită deloc. Totul a fost făcut la caterincă, nu a făcut nimeni asta pentru a denigra femeile. Încurajez femeile să facă ce vor ele, să își câștige existența cum vor ele. Am făcut chestia asta să se simtă bine și Costică și m-am simțit și eu bine”, a mai a mai susținut Emilia Bejan.
Sebastian Vieru, organizatorul galelor RXF, a declarat pentru HotNews că nu este „busola moralității” și că va continua cu astfel de show-uri: „Vor fi lucruri și mai rele, eu am tot felul de idei crețe. O să punem pe cineva de 130 de kilograme să se bată cu trei femei”.
Întrebat dacă nu vede ca umilitoare postura tinerei, Vieru a răspuns: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate prietenele mele, iubitele mele. Bănuiesc că nici ele nu au fost umilite. Este o aberație, vă dați seama. Noi suntem un show de entertaiment care are și un aspect de sportivitate, dar primordial suntem un show. Despre momentul de aseară, fata și-a dat acceptul, nu forțăm pe nimeni să apară așa în public. Așa au vrut ei să apară. Cei doi sunt un cuplu de show”.
Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor la Centrul FILIA, a declarat că momentul cu tânăra în lesă a fost unul „de normalizare a violenței, de utilizarea ei ca formă de entertainment”: „E exact genul ăla de portretizare cu femeia care trebuie să fie umilă, supusă, care nu e la fel de om ca bărbatul și care merită practic acest tratament degradant și umilitor din partea celor care au putere”.
Despre faptul că tânăra a susținut că ea a acceptat, Andrada Cilibiu a afirmat că dacă decizia ei a fost una informată și consimțită, atunci „este dreptul ei de a alege să se portretizeze așa”, dar „e vorba și despre o relație de putere semnificativă și o discrepanță mare de putere dintre organizatori și ea, care a fost angajată pentru acest rol”.
„Tocmai pentru că trăim într-o societate care normalizează violența și poziția inferioară și submisivă a femeii, femeile ajung să accepte mult mai ușor genul ăsta de manifestări ale sexismului și ale violenței”, a mai explicat Andrada Cilibiu.