Focuri de armă în Vrancea: Două persoane care tăiau lemne ilegal, reţinute

Focuri de armă în Vrancea: Două persoane care tăiau lemne ilegal, reţinute

Două persoane care au fost prinse, vineri seară, într-o pădure privată de pe raza comunei Bordeşti în timp ce tăiau lemne ilegal au fost reţinute, cu focuri de armă, după ce acestea nu au răspuns somaţiilor poliţiştilor.

Trei persoane, căutate de autorități

Totodată, iar alți trei oameni sunt căutate de oamenii legii, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

Mai precis, în jurul orei 20,45, poliţiştii din cadrul Secţiei 2 de Poliţie Gugeşti, împreună cu un jandarm din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vrancea, au surprins un grup de cinci persoane în timp ce tăiau ilegal material lemnos dintr-o pădure privată aflată pe raza comunei Bordeşti, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Astfel că, persoanele au fost somate de autorități, însă pentru că nu au răspuns, pentru reţinerea şi imobilizarea acestora a fost executat un foc de avertisment în plan vertical.

În caz, două din cinci persoane au fost reținute, cercetările continuând în vederea identificării tuturor persoanelor implicate.

În martie-aprilie, amenzi de 415.000 de lei pentru transport ilegal de lemn

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat, marți, că inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor și direcțiilor silvice din țară au aplicat, în perioada 04 martie – 26 aprilie, 150 de sancțiuni în valoare de 415.000 lei pentru transportat ilegal de lemne, care ajunge la aproape 1.000 mc.

Mai precis, prin Ordonanța Militară nr. 7, de la data de 04 aprilie, în filtrele de verificare de pe drumuri, alături de Poliție, Jandarmerie și Armată, a fost inclus, de către Ministerul Afacerilor Interne, și personalul silvic, la solicitarea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În acest context, peste 163 de camioane au fost oprite zilnic de către cei peste 2.500 de inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor și direcțiilor silvice din țară, bilanțul total al verificărilor fiind de peste 3.600 de transporturi de lemn.

Mai mult, Costel Alexe a afirmat, potrivit unui comunicat, că specialiștii Ministerului caută o nouă soluție juridică prin care statul să poată confisca utilajele și mijloacele de transport folosite în transportul și exploatările ilegale de material lemnos.

Cele mai multe sancțiuni au fost date în județul Suceava, respective 24, fiind urmat de Dâmbovița și Timiș, fiecare cu câte 11 sancțiuni și Prahova, cu 10 sancțiuni acordate.

Dezvoltarea Sistemului De Urmărire a Masei Lemnoase, finalizat

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarant că dezvoltarea Sistemului De Urmărire a Masei Lemnoase a fost finalizată. Așadar, instituția este ” la un pas de operaționalizarea și implementarea noului SUMAL la nivelul întregii țări”.

”Abia de acum statul va fi echipat pe măsura unei lupte de la egal la egal cu hoții de lemn care ne jefuiesc de 30 de ani”, a declarat ministrul.

Modificări la Codul Silvic, anunțate de ministru

Reamintim că, în martie, ministrul Mediului a depus în Parlament un proiect de lege de modificare a Codului Silvic, astfel încât tăierile ilegale și furturile din păduri să fie infracțiuni și să fie sancționate indiferent de valoarea prejudiciului produs.

Conform oficialului, comercializarea lemnului în România va fi supusă unor noi modificări legislative în urma cărora valorificarea masei lemnoase se va efectua ca lemn fasonat și nu ca lemn pe picior, așa cum se realizează la acest moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`