Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. De ce să nu tai nimic cu cuțitul în această zi
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe 29 august și reprezintă ultima mare sărbătoare a anului bisericesc.
Conform tradiției bisericești, creștinii țin post în orice zi pică și o consideră zi de doliu, deoareceîn această zi lui Ioan Botezătorul i-a fost curmată.
Este unul dintre cele mai importante figuri ale creștinismului, fiind considerat predicator și Înaintemergătorul, vestitorul și Botezător al lui Isus. Pentru acestea, biserica îi închină trrei sărbători mari: 7 ianuarie, ziua în care îl cinstim pe cel care l-abotezatpe Hristos în râul Iordan, 24 iunie, ziua nașterii lui și 29 august, trecerea la cele veșnice.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabeta, verișoara Fecioarei Maria. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujbă la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului sau.
De ce i s-a tăiat capul luiIoan Botezătorul
Sfârsitul i s-a tras de la faptul că Sfântul a îndrăznit să îl înfrunte pe conducătorul Galileei, Irod Antipa, care făcuse un păcat capital prin faptul că avea o relație cu soția fratelui său, Irodiada. Conform legii ebraice, o astfel de legatură era pedepsită cu execuția ambilor păcătoși. Chiar dacă Irod era adeseori fascinat de încelepciunea lui Ioan, l-a întemnițat când și-a dat seama de amenințarea pe care o reprezintăpentru că știa că este drept.
Irod i-a tăiat capul Sfântului Ioan la cererea Irodiadei, cu prilejul aniversării sale. În timpul petrecerii, acesta a băut mult şi pentrucafiicaIrodiadei, Salomeea, să îi danseze, a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. Sfătuindu-secu mama ei, SSalomeea a cerut să i se aducă capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Irod nu a permis ca trupul să fie îngropat alături de cap, de teamă că acesta va învia.
Legenda spune că și Salomeea a avut parte de o moarte cumplită. Aflată într-o țară străină, Salomeea a vrut să traverseze într-o iarnă un râu înghețat, dar gheața s-a spart și ea căzut în apă până la gât. Gheața s-a forma în jurul gâtului ei și ea se rotea, dansând cu picioarele în apă precum a dansat cândva la curtea lui Irod. Fata n-a mai reușit nici să iasă din strânsoare șinici să se scufunde, iar o bucată ascuțită de gheață i-a retezat capul. Capul ei, găsit ulterior i-ar fi fost adus Irodiadei pe o tipsie, ca și cel alIoan Botezătorul, cu mult timp în urmă.
Tradiții și superstiții deTăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august, creștini țin post negru, în care sunt permiși doar struguriși apă. Nu se bea vin roșu, deoarece simbolizează sângele și nici nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varza, leguma pe care profetul ar fi fost sacrificat. De asemenea, nu se consumă niciun fel de fruct rotund sau sângeriuși care se aseamănă cu un cap, printre care nuci,pepene și usturoi, care au forma de cruce.
În acesta zi nu se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna. Bătrânii spun că celcare folosește cutitul în această zi va avea o moarte cruntă. Mai mult, se evită și folosirea vaselor rotunde și a farfuriilor, deoareceCapul SfantuluiIoan Botezatorula fost pus pe o tipsie spre a fi adus Salomeei.
Gospodinele împart mere, pere și castraveți și evită să dea cu mătura, deoarece deranjează liniște morților.
ÎnziuaTăieriiCapului lui IoanBotezătorulnusefaccăsătorii, petrecerisaualtemanifestărimaizgomotoase sau ospățuir care să semene cu cel în timpul caruia a fost ucis proorocul, fiindo ocazie deîndreptarea păcatelor.