Copiii cu înclinații spre chimie, fizică, muzică, pictură sau actorie, pot merge la o școală de vară pentru a studia.
În taberele educative, cu module tematice, sunt așteptați elevii, conform Știrilor Pro Tv.
Aceștia nu vor simți presiunea rezultatelor, chiar dacă vor face lecții complexe, cu profesori sau instructori. Mai mulți furnizori privați au creat programe care, uneori, îi includ și pe părinți.
Focul de tabără încheie vacanțele solicitante pentru elevii pasionați de științe, tehnologie sau arte. Aceștia încep înviorarea, iar până la prânz fac cursuri demonstrative și practice cu profesori specialiști, fiecare în domeniul dorit. Ori vizitează muzee sau laboratoare. Sunt ateliere de teatru în care artiștii lucrează la piese complexe și de pictură sau desen în creion, iar în altă parte, violoniștii se pregătesc pentru concert.
„Suntem la Moeciu de Sus, unde se desfășoară un program pentru copiii supradotați. Este un program de explorare a inteligențelor multiple. Le dăm copiilor noi informații, dar îi ajutăm să și coreleze mai bine informațiile deja avute”, a spus Diana Antoci, fondatoarea programului educațional.
Părinții trebuie să plătească între 300 și 1.000 de euro pentru vacanțele elevilor cu abilități peste medie, iar uneori ei vin și participă ca să își înțeleagă copiii.
„Ne-a dat o nouă perspectivă asupra felului cum putem să petrecem timpul liber cu copiii, să fim atenți la nevoile lor și la ce butoane apasă ei când apar mici conflicte între părinți și copii”, spun părinții.
În orașele mari au apărut taberele urbane, unde copiii dorm ziua în hamac și noaptea în cort, dacă vor.
„Nu sunt foarte mulți copii obișnuiți să stea o săptămână departe de casă, așa că pentru ei tabăra în oraș e o variantă bună. Îi duci dimineață, îi iei seara. Ai posibilitatea asta”, a transmis Dan Prediger, managerul taberei urbane.
Aceste programe sunt mai apropiate de specificul unor tabere, decât de ideea de școală de vară, chiar dacă o zi pe săptămână copiii învață despre limba, tradițiile, istoria și gastronomia a unui popor, iar apoi primesc o baie cu spumă drept răsplată.
Această tabără costă 1.500 de lei pe săptămână. Dar, există și variante mai ieftine pentru copiii care vor să aprofundeze o limbă străină.
„Dimineața un program de ateliere care sunt fie muzicale, fie creative, fie de limba germană sau engleză, iar după amiază ieșim în parcul Cișmigiu”, a declarat Liliana Dumitru, profesor.
În cazul acestor tabere, costul săptămânal este de 500 de lei fără masă și 650 de lei cu prânzul inclus.