Sute de români din Germania au dormit pe străzi de teama unui cutremur. Poliția anchetează o informație falsă și vorbește despre un „fenomen nou” la nivel social (VIDEO)

Sute de români din Germania au dormit pe străzi de teama unui cutremur. Poliția anchetează o informație falsă și vorbește despre un fenomen nou la nivel social (VIDEO)

Sute de oameni au ieșit noaptea din case, speriați că urmează un cutremur. Poliția germană caută sursa după o informație falsă despre un cutremur în zona Kölnberg.

Au fost chiar și în jur de 1.000 de oameni pe stradă în nordul orașului – de teama prăbușirii clădirilor, relatează presa germană.

Au existat, de asemenea, apeluri în Aachen, Krefeld, Bochum, Gladbeck, Gelsenkirchen și în alte orașe NRW.

Poliția vorbește despre un „fenomen nou”: există indicii că panica extinsă ar proveni din anumite comunități provenite din România – anunță Știri Diaspora.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=xxI-ZJLF3AA&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.stiridiaspora.ro%2F&source_ve_path=Mjg2NjI&feature=emb_logo

Zvonurile de pe rețelele de socializare panichează comunitățile provenite din România

Avertismentul s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în rândul comunității românești, potrivit poliției din mai multe orașe iar forțele de ordine din Duisburg, Köln, Hagen și multe alte orașe, în special din regiunea Ruhr, au avut probleme în a calma oamenii.

Presa locală menționează că mulți au stat ore întregi afară de teama prăbușirii caselor în timp ce alții au vrut să își petreacă noaptea în mașini.

Sute de apeluri ale unor atacuri de panică au fost primite la numărul de urgență al poliției, informează rp-online.de.

În noaptea de miercuri spre joi, o alertă falsă de cutremur a speriat oamenii din North Rhine-Westphalia; în Köln, sute de locuitori ai complexului de clădiri înalte „Kölnberg” și-au părăsit apartamentele în panică și s-au adunat afară, în spații deschise.

Sursa fake-news-ul alarmist

Conform surselor citate, mesajul fals s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în comunitatea românească, a precizat poliția din mai multe orașe.

Poliția din Köln a explicat că în complexul de locuințe înalte de pe „Kölnberg” locuiesc multe persoane provenite din România dar nu s-a putut confirma dacă locuitorii de pe stradă erau în majoritate români, deoarece nu au fost luate date personale, potrivit site-ului t-online.de.

Un purtător de cuvânt al poliției din Köln, a amintit că marți după-amiază a avut loc un cutremur cu magnitudinea 5,6 în sud-vestul României și a precizat că nu este clar dacă avertismentul privind cutremurul din România are legătură cu raportul fals din Köln.

„Acesta este, desigur, un raport fals absolut rușinos„, a spus oficialul.

Pe fondul cutremurului din Siria și Turcia, este bineînțeles clar că oamenii sunt sensibili și reacționează în consecință” – a subliniat polițistul.

Geologi germani contra zvonurilor de pe facebook sau tiktok

Geologul Stefan Stürmer, care conduce site-ul Earthquake news, a declarat pentru WDR suspectează că oamenii din România au avertizat rudele sau prietenii din Germania că așa ceva s-ar putea întâmpla și aici.

Oamenii din Kölnberg au povestit poliției despre avertismentele de pe grupurile de Facebook: un videoclip de pe site-ul web wetteronline.de, ar fi putut, de asemenea, să contribuie la răspândirea raportului fals, relatează publicația.

Potrivit site-ului, a fost difuzat un videoclip despre pericolele generale ale cutremurelor din Germania, care a fost însoțit de un sunet de avertizare al unei sirene.

Site-ul wetteronline.de a creat un videoclip care avertizează cu privire la posibile cutremure cu un sunet de avertizare sirenă și o hartă a Germaniei. Acest videoclip a fost distribuit pe Tiktok și, probabil, a contribuit și la răspândirea dezinformării.

În general, se pare că au existat mai multe surse, ceea ce a dus apoi la un efect de bulgăre de zăpadă într-un timp foarte scurt.

Pot fi prezise cutremurele?

Nu, spun oamenii de știință. Asta pentru că cutremurele au loc în două faze.

În primul rând, sosesc undele pe care noi, oamenii, nu le putem simți, apoi vin valurile puternice care provoacă daunele. La mijloc, însă, există doar câteva secunde până la un minut.

Cel mult, alarma declanșată în acest interval poate opri ascensoarele, poate comuta semafoarele în roșu sau poate bloca liniile de gaz. Avertismentele anterioare nu sunt încă posibile în funcție de starea actuală a științei – relatează specialiștii citați de WDR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`