Sute de oase de mamut au fost descoperite într-o pivniță austriacă, într-o descoperire numită „senzație arheologică”. Se crede că rămășițele ar avea o vechime între 30.000 și 40.000 de ani, potrivit experților.
Andreas Pernerstorfer a făcut descoperirea incredibilă în timp ce își renova crama din satul Gobelsburg, la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Viena, în martie.
Descoperirea a fost descrisă ca fiind cea mai semnificativă de acest gen de mai bine de un secol, cercetătorii de la Academia Austriacă de Științe (OeAW), care recuperează acum oasele, descriind-o drept o „senzație arheologică”.
Pernerstorfer a decis să efectueze niște lucrări de nivelare a podelei din pivniță, a declarat arheologul Hannah Parow-Souchon, cercetător la OeAW, pentru CNN într-un apel video.
„A vrut să niveleze podeaua pivniței sale pentru că era în pantă și a îndepărtat niște beton din centru”, a spus ea.
„A găsit oasele, despre care a crezut inițial că erau din lemn. Apoi s-a uitat mai atent și și-a amintit de o poveste de la bunicul său, care în anii șaizeci a extins pivnița și a găsit niște molari de mamut.”
Pernerstorfer a raportat descoperirea Biroului Federal pentru Monumente, care l-a îndrumat către OeAW deoarece, așa cum a spus Parow-Souchon pentru CNN, „suntem experți în epoca de piatră”.
Ea și echipa ei de colegi arheologi au început săpăturile la începutul lunii mai. „A devenit rapid evident că nu erau doar câteva oase de mamut, ci foarte multe oase de mamut”, a spus ea.
Zona excavată este relativ mică, așa că echipa speră să se întoarcă mai târziu în această vară pentru a-și continua investigația.
„Credem că avem în mare parte animalele complete. Nu sunt în legătură anatomică, dar probabil că avem toate părțile”, a spus ea, adăugând că transportul recuperat include câteva descoperiri rare, inclusiv un os lingual.
Arheologii cred că oasele provin de la trei mamuți separați. Situl pe care l-au excavat avea doar 12 metri pătrați, dar speră să se întoarcă în august pentru a continua căutarea.
„Îmi place să fiu arheolog. Am săpat o mulțime de lucruri interesante, dar întotdeauna mi-am dorit să sape un mamut”, a spus Parow-Souchon, adăugând că descoperirea osului de mamut a fost o premieră pentru ea. „Sunt încântată, nu pot nega”, a spus ea.
„Este prima dată când am reușit să investigăm așa ceva în Austria folosind metode moderne. Este o oportunitate unică pentru cercetare”, a spus Parow-Souchon.
Săpăturile, finanțate de Oficiul Federal pentru Monumente și de provincia Austria Inferioară, ridică multe întrebări, inclusiv dacă aceste animale au fost ucise de vânătorii din epoca de piatră.
„Știm că oamenii vânau mamuți, dar știm încă foarte puține despre cum au făcut-o”, a spus Parow-Souchon, adăugând că o capcană pentru animale ar fi fost întinsă în acest loc.
Odată ce cercetătorii își încheie munca, oasele vor fi predate Muzeului de Istorie Naturală din Viena pentru restaurare.