Sute de mii de oameni vor fi afectați de întârzieri și anulări ale trenurilor din Franța, tot weekendul, în urma incendierilor intenționate ale căilor ferate de mare viteză

Sute de mii de oameni vor fi afectați de întârzieri și anulări ale trenurilor din Franța, tot weekendul, în urma incendierilor intenționate ale căilor ferate de mare viteză

Compania feroviară franceză SNCF a avertizat că întreruperile circulației din cauza sabotajul de vineri împotriva rețelei de trenuri a țării ar putea dura până la sfârșitul weekendului și ar putea afecta sute de mii de pasageri.

Cum sunt afectate trenurile de mare viteză

Incendiile coordonate asupra a trei linii ale rețelei TGV de mare viteză au provocat vineri haos pentru călători, cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Un al patrulea atac a fost dejucat de lucrătorii feroviari.

Premierul Gabriel Attal a descris atacurile drept „acte de sabotaj”, citează BBC.
Aproximativ un sfert din trenurile internaționale Eurostar au fost, de asemenea, anulate, printre cei afectați fiind premierul britanic Keir Starmer.

Într-o declarație emisă vineri seară, SNCF a declarat că traficul „se va îmbunătăți” pe liniile afectate, sâmbătă, datorită muncii a mii de lucrători feroviari.

Pe linia de est, trenurile ar circula normal de la 06:00 (05:00 BST) sâmbătă;
Pe linia de nord ar circula 80% din trenuri, cu intarzieri de 1-2 ore;
Pe linia de sud-vest ar circula 60% din trenuri, cu întârzieri de 1-2 ore;

Compania a adăugat că toți clienții ale căror trenuri au întârzieri sau sunt anulate vor fi contactați prin e-mail sau mesaj text.
Eurostar a spus că se așteaptă ca aproximativ o cincime din serviciile din weekend să fie anulate, în timp ce toate trenurile se vor confrunta cu întârzieri de aproximativ 1,5 ore. Serviciile Eurostar folosesc linia de mare viteză nordică.

Se crede că sabotorii au vrut să se răzbune pe turiștii sezonieri

SNCF a declarat că supravegherea rețelei feroviare a fost consolidată „pe uscat și în aer”, folosind 1.000 de muncitori și 50 de drone.
Ministrul junior al Transporturilor, Patrice Vergriete, a declarat că aproximativ 250.000 de persoane au fost afectate vineri, în timp ce până luni până la 800.000 s-ar putea confrunta cu întârzieri și anulări.

Aproximativ un sfert din trenurile internaționale Eurostar au fost, de asemenea, anulate, printre cei afectați fiind premierul britanic Keir Starmer, sursă foto: captură YT

El a adăugat că perturbarea călătoriilor de vacanță, mai degrabă decât ceremonia de deschidere olimpică de vineri, a fost cel mai probabil obiectivul sabotorilor.

„Nu există neapărat o legătură” cu Jocurile Olimpice, a spus el într-un interviu. Ultimul weekend din iulie este în mod tradițional o perioadă aglomerată pentru călătoriile de vacanță.

Niciun grup nu a susținut încă că s-a aflat în spatele atacurilor. O sursă legată de anchetă a declarat agenției de presă AFP că operațiunea a fost „bine pregătită” și organizată de „o singură structură”.

Vineri, în jurul orei 04:00, sabotorii au tăiat și incendiat cabluri de fibră optică esențiale pentru funcționarea în siguranță a rețelei feroviare, au spus oficialii guvernamentali.

SNCF a vorbit despre un „atac masiv, la scară largă, care vizează paralizarea” serviciilor sale, nu doar la Courtalain, ci și la Pagny-sur-Moselle, un sat din afara orașului estic Metz și Croisilles, nu departe de orașul de nord Arras.

O altă tentativă de atac la Vergigny, la sud-estul Parisului, a fost dejucată de lucrătorii SNCF care efectuau lucrări de întreținere la fața locului în primele ore ale zilei de vineri.

Procurorii au deschis o anchetă pentru atacuri la adresa „intereselor fundamentale ale națiunii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi: Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid / Este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit (VIDEO)
16:54 - Mircea Fechet, la Slobozia Conachi: Inundațiile nu pot fi evitate, însă putem limita pagubele / Cu astfel de fenomene de ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. N-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani (VIDEO)
16:33 - Elena Lasconi: Condoleanțe familiilor care au pierdut pe cineva drag în inundațiile devastatoare din estul țării. Suntem pregătiți să le oferim cetățenilor și autorităților tot ajutorul de care au nevoie
16:19 - Nicolae Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunitățile afectate de inundații. Ministrul Afacerilor Interne mi-a confirmat că autoritățile locale și ISU acționează cu toată forța pentru a salva și proteja oamenii
15:57 - 866 de locuri de cazare, alocate de primăria Galați pentru sinistrați. Guvernul pregătește finanțarea din fondul de rezervă
15:35 - Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru populaţie: Preveniţi contaminarea apei și a alimentelor
15:20 - Alerta sanitară în Bulgaria: Primul caz de holeră înregistrat din ultimul secol
14:37 - Mircea Geoană: Sunt alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării
14:22 - Klaus Iohannis: Condoleanţe familiilor îndoliate. Echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient
13:52 - Ministrul de Interne revizuiește bilanțul victimelor decedate în urma inundațiilor: Avem 4, nu 5 victime confirmate