Sute de mercenari români, implicați în lupte grele în Congo. Cine este Horațiu Potra, comandantul lor (FOTO)

Sute de mercenari români, implicați în lupte grele în Congo. Cine este Horațiu Potra, comandantul lor (FOTO)

Sute de mercenari români sunt contractori privați în domeniul securității în Congo, potrivit Știrilorprotv, citate de Hotnews. Informația a fost publicată după ce cel puțin doi cetățeni români au murit și alții au fost răniți în timpul escaladării luptelor cu forțele rebele M23.

În jur de 900 de români, implicați în lupte

Mai exact, sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo.

Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Aceștia trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23 pentru câteva mii de euro pe lună.

Contractorii privați români au fost implicați în cele mai grele lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo, conform sursei citate.

Cine este Horațiu Potra, comandantul lor

Horațiu Potra, fost luptător din Legiunea Franceză, al cărui nume a apărut de mai multe ori în presa română, este comandantul lor.

Potrivit Hotnews, în 2009, Evenimentul Zilei scria că Rebeliunea din Ciad a fost pusă la cale in Mediaș, în articol apărând și numele lui Potra.

Un an mai târziu, DIICOT a anunțat că a destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de droguri ce funcționa după principiile unei structuri paramilitare, în urma unor percheziții făcute în județele Sibiu și Mureș, în timpul cărora a fost descoperită o fermă unde era cultivat cannabis. Gruparea ar fi fost condusă de același Horațiu Potra.

Surse judiciare spuneau atunci că fostul ofiter al Legiunii Straine, cu dublă cetățenie, română și franceză, s-a ocupat, anterior, de antrenarea gărzii de elită a președintelui Republicii Centrafricane și a condus dispozitivul de securitate al emirului din Quatar.

Horațiu Potra, în vârstă de 53 de ani, are contracte cu guvernul din Congo și duce foști militari care să îi antreneze pe soldații din armatele locale de câțiva ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`