Sute de hectare de teren din judeţul Constanţa au devenit arie protejată, dar nimeni nu știe ce anume trebuie conservat (VIDEO)

Sute de hectare de teren din judeţul Constanţa au devenit arie protejată, dar nimeni nu știe ce anume trebuie conservat (VIDEO)

Sute de hectare de teren din judeţul Constanţa sunt incluse în reţeaua europeană de zone protejate. Este vorba despre zona Chirnogeni-Plopeni. Ce specii de vieţuitoare vor fi însă protejate acolo şi ce trebuie conservat nimeni nu cunoaşte deocamdată. Primarul şi sătenii nu au fost informaţi, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului nu are încă o situaţie clară, arată B1 TV.

23 de noi situri din România au fost incluse în reţeaua europeană de zone naturale protejate, Natura 2000. Hotărârea a fost luată în cadrul ultimei şedinţe de Guvern. Executivul a stabilit că în ariile protejate vor fi incluse şi şapte sute de hectare de teren, din zona Chirnogeni-Plopeni, din Constanţa.

Sute de hectare de teren din judeţul Constanţa au devenit arie protejată, dar nimeni nu știe ce anume trebuie conservat

#DIRECT_ONE_axjlzy#

”Noi nu am primit nicio informație și nici nu am fost solicitați să dăm informații despre zonă, de existența unor animale, de păsări care, bănuiesc, că au stat la baza includerii acestor terenuri în sit”, a declarat Gheorghe Manta, primarul comunei Chirnogeni.

Statutul de arie protejată ar trebui să contribuie la conservarea naturii și a speciilor de păsări de interes comunitar. Care sunt acestea? Nimeni nu a oferit un răspuns clar. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului susțin că nu au o situație a zonei și nu știu cu exactitate ce viețuitoare vor fi protejate.

În schimb, pe pământurile incluse în rețeaua Natura 2000 se regăsesc ruinele unei cetăți romane, o carieră de nisip alb, dar și terenuri agricole.

700 de hectare de teren arabil, pășune și teren neproductiv fac parte din aria protejată Plopeni – Chirnogeni. Dacă până acum oamenii le exploatau fără griji, de acum vor avea de respectat noi reguli.

Care sunt măsurile? Nici acest lucru nu se știe până când reprezentanții Mediului nu vor stabili criteriile de protecție și speciile protejate.

”În funcție de criteriile zonei protejate, se pot impune anumite măsuri de utilizare a acelui teren. De la restricția de a folosi utilaje mecanizate, până la alte restricții impuse de acea zonă”, a mai susținut primarul.

Declararea noilor arii protejate ar trebui să contribuie și la accesarea fondurilor europene care vizează conservarea biodiversității. România deține cele mai valoroase ecosisteme din Europa, însumând aproape 1,6 milioane de hectare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară