Suspiciuni de fraudă la Ministerul Educației, constatate de Autoritatea de Audit a Curții de Conturi. Ministerul e în pericol de a-i fi suspendate plățile din PNRR

Suspiciuni de fraudă la Ministerul Educației, constatate de Autoritatea de Audit a Curții de Conturi. Ministerul e în pericol de a-i fi suspendate plățile din PNRR
Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca (PNL), e în pericol de a-i fi suspendate plățile din PNRR din cauza unor suspiciuni de fraudă constatate de Autoritatea de Audit a Curții de Conturi, informează Edupedu.ro, care citează mai multe surse. Ministerul Educației e responsabil pentru 7 reforme și 18 investiții cu un buget total de 3,6 miliarde euro, potrivit PNRR.

Discuție tensionată în Guvern pe tema suspiciunilor de fraudă de la Ministerul Educației

Potrivit surselor citate, ministrul Ligia Deca a fost chemată de premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, la cabinetul său, luni, pentru o întâlnire cu reprezentantul Autorității de Audit. Discuția s-a dovedit a fi tensionată, iar reprezentantul Autorității a fost „dur și inflexibil”. Ciolacu nu a venit, dar din partea sa a participat șeful Cancelariei, Mihai Ghigiu.

În decembrie ar urma să aibă loc, la Constanța, o întâlnire a specialiștilor Comisiei Europene cu oficialii Ministerului Educației, chiar pe această temă.

Neregulile constatate de Autoritatea de Audit la Ministerul Educației

Conform raportului de audit de sistem PNRR, Ministerul Educației are calificativul 3 din 4 la implementarea Planului, din cauza ignorării mai multor recomandări date în rapoarte anterioare de Autoritate. Categoria atrage după sine suspendarea plăților de la Comisia Europeană, precizează Edupedu.ro.

La cerința de implementare a măsurilor antifraudă şi anticorupție, Autoritatea de Audit a identificat că „la data efectuării auditului Registrul neregulilor furnizat de către MIPE – CN [Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – N.Red.] era populat cu patru suspiciuni de neregulă (3 neconfirmate) iar Registrul neregulilor întocmit la nivelul Ministerului Educației în calitate de coordonator de reforme/ investiții nu cuprinde nicio înregistrare“. Recomandarea instituției auditoare este „completarea registrului neregulilor cu toate înregistrările semnalate, efectuarea concilierilor cu registrul întocmit la nivelul MIPE CN astfel încât acesta să reflecte realitatea și să conțină aceleași înregistrări”.

Auditorii au mai constatat că Ministerul Educației nu a făcut nicio verificare proprie a școlilor pentru a elimina riscul ca aceeași instituție de învățământ să primească bani din mai multe surse de finanțare UE pentru același proiect.

Autoritatea de Audit a mai identificat probleme majore și în procedura prin care Ministerul Educației trebuie să verifice procedurile de achiziții publice.

Totodată, auditorul arată și că ministerul coordonator general al PNRR, adică Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, susținut de PNL, nu a dezvoltat până acum un sistem de evidență detaliată a neregulilor. Prin urmare, nici Ministerul Educației nu a introdus astfel de informații detaliate privind „neregulile și debitele”.

Autoritatea de Audit solicită „elaborarea și utilizarea unor liste de verificare adecvate care să acopere riscurile generate de activitățile de efectuare a plăților, de contabilizare și efectuare a controlului financiar preventiv propriu”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`