Suspecţii în cazul Medas cumpărau terenuri şi le revindeau fictiv la preţuri de 100 de ori mai mari
Persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul perchizițiilor la clinici Medas, ar fi cumpărat terenuri şi după trei luni le-ar fi vândut fictiv, la preţuri de 100 de ori mai mari, pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a început, în iulie, urmărirea penală faţă de 13 persoane suspectate de evaziune fiscală.
Procurorii au făcut, vineri, 76 de percheziții în București și județele Ilfov, Ialomița, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți.
„Suspecţii au achiziţionat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăţi comerciale controlate, în interval de trei luni, la preţuri supraevaluate de circa 100 de ori (preţul nefiind achitat în realitate), singurul scop al operaţiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil”, a precizat Parchetul Tribunalului Bucureşti, transmite Mediafax.
Totodată, suspecţii ar fi înregistrat în documentele contabile operaţiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabilă şi a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societăţile comerciale din grupul de firme controlat şi pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor.
Prejudiciul produs bugetului de stat din rambursări ilicite de TVA se ridică la aproximativ 162 milioane de lei.
Totodată, prejudiciul produs bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziţii fictive a fost estimat la aproximativ 160 de milioane de lei.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat că percheziţiile sunt făcute la zeci de clinici Medas.