Surse: Patriarhul Daniel a aprobat SCOATEREA MOŞTELOR Sfântului Dimitrie cel Nou pe străzile Bucureştiului

Surse: Patriarhul Daniel a aprobat SCOATEREA MOŞTELOR Sfântului Dimitrie cel Nou pe străzile Bucureştiului

Întâi stătătorul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel, a aprobat pe 2 aprilie scoaterea moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, într-o procesiune restrânsă menită să ajute la reducerea efectelor pandemiei.

Măsura a fost luată la solicitarea mai multor credincioşi, care speră astfel ca Divinitatea să fie cooptată mai activ în lupta cu pandemia.

Patriarhul Daniel a aprobat unul din cele trei trasee propuse de personalul administrativ al Catedralei Patriarhale. Din motive de securitate impuse de Starea de urgenţă, data şi traseul nu vor fi făcute publice.

La procesiune vor participa preoţi de la Catedrala Patriarhală, iar în intersecţii se vor face rugăciuni pentru izbăvirea de boală. De asemenea, se va stropi cu agheasmă locurile prin care va trece cortegiul cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Totodată, capul BOR a aprobat şi efectuarea unei rugăciuni speciale, susţinute de un episcop vicar, în curtea Spitalului Matei Balş din Bucureşti.

Pe grupurile ortodoxe de whatsapp s-a adresat îndemnul ca atunci când se va anunţa ora de începere a procesiunii, credincioşii să citească Acatistul Sfântului Dimitrie cel Nou.

Mai multe eparhii de pe cuprinsul ţării au fost deja scoase în procesiune icoane făcătoare de minuni şi sfinte moaşte, creştinii ortodocşi punându-şi speranţa în ajutorul Cerului.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov)este sfântul ocrotitor al Bucureștilor, canonizat în 1955. S-a născut în secolul al XIII-lea în satulBasarabovodinBulgaria. Se credecă inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal.

Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei dinBucureștiîn secolul al XVIII-lea.Biserica Ortodoxă Românăși ceaBulgarăîl prăznuiesc la data de27 octombrie.

Anual, în jurul acestei date, zeci de mii de credincioşi vin să se închine la moaştele sfântului într-o procesiune desfăşurată pe Dealul Patriarhiei.

Procesiuni similare, la Suceava şi Botoşani

La Suceava, racla cu moaștele „Sfântului Ioan cel Nou” a fost purtată, marți, într-o procesiune fără credincioși, pe străzile municipiului. Moaștele au fost așezate pe o platformă împodobită cu flori și a parcurs mai multe cartiere ale orașului, însă fără staționări.

Şi în judeţul Botoşani, duminica aceasta, va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Procesiunea va trece prin orasul Botosani si prin alte localitati din judet, oamenii fiind indemnati sa iasa la porti, la geamuri sau in balcoane pentru a intampina convoiul, scrieMonitorul de Botosani.

În România au fost anunțate, vineri,3.183 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.Totodată, 281 de pacienți au fost declarați vindecați.Astfel, în ultimele 24 de ore au fost depistate 445 de noi cazuri de contaminare. 83 de pacienți sunt internați, în acest moment la ATI, iar bilanțul deceselor ajunge la 118.

În Basarabia, icoane şi moaşte plimbate cu avionul

Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a făcut înconjurul Moldovei de peste Prutcu avionul, însoţit de două Icoane făcătoare de minuni, în jurul cărorasunt plasate 43de sfinte moaște ale sfinților din toată lumea. Periplul episcopului a pornit din Ungheni şi a înconjurat aerian toată ţara, scrie diez.md. Un ultim bilanţ indică în Republica Moldova 505 cazuri de infectare şi 5 decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”