Surse: Asistenta medicală de la Spitalul „Sf. Pantelimon” reţinută, lăsată în libertate

Publicat: 07 06. 2024, 10:04
Sursa foto: Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București / Facebook

Asistenta medicală de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, care a fost reţinută miercuri de procurori, pentru 24 de ore, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în dosarul deceselor suspecte din unitatea sanitară, a fost lăsată în libertate, au precizat, joi, 06 iunie, surse judiciare pentru Agerpres.

Nu au fost luate măsuri față de asistentă

Mai mult, procurorii au decis să nu ia alte măsuri faţă de aceasta după ce au finalizat o nouă audiere.

Sursele citate au menționat că este vorba despre o asistentă din cadrul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a spitalului, dar nu cea care a depus sesizarea cu privire la decesele din unitatea sanitară.

Aceasta a fost adusă miercuri cu mandat la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în calitate de martor, iar după câteva ore de audieri anchetatorii i-au schimbat încadrarea în suspect şi au reţinut-o pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Ce se știe în urma anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală

Amintim că, pe 1 iunie, Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat concluziile anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament, ceea ce ar fi dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile.

„S-au prezentat pacienți care au intrat în stop cardiac acasă și care s-au prăpădit la UPU, alții cu patologii grave, nu a existat la niciunul ideea că echipa medicală nu ar fi făcut tot ce putea mai bine pentru ei.

Cazurile provin din toate secțiile, cu perioade de internare mai scurte sau mai lungi. Nu a existat vreo dovadă care să suporte această afirmație cum că s-ar fi intervenit nemedical”, a declarat Prof. Univ. Dr. Lucian Negreanu, Vicepreședinte al CMMB și președintele Comisiei de Jurisdicție Profesională.

„În unele cazuri au fost implicați chiar și șase medici, ceea ce ar însemna că șase medici au fost implicați în aceste cazuri. Toate cazurile din ATI reprezentau cazuri critice, în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secții, unele după mai multe luni de spitalizare, altele care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului și într-un caz a fost vorba și de un transfer din alt spital, caz foarte grav.

În absolut toate cele 17 nu au existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva într-un mod intenționat ar fi făcut un astfel de act. În deciziile Comisiei de Disciplină sunt în curs de redactare și vor fi comunicate părților interesate în termenul legal de 15 zile”, a declarat Prof. Univ. Dr. Liana Pleș, Președintele Comisiei de Disciplină a CMMB.