Sursa de alimentare reglabilă de laborator – în comutație sau liniară?

Sursa de alimentare reglabilă de laborator – în comutație sau liniară?

Unul dintre dispozitivele de bază utilizate în informatică, electronică, energetică, automatică, telecomunicații și multe alte domenii, în care este necesară furnizarea de energie electrică cu parametrii de calitate bine definiți, este sursa de alimentare reglabila de laborator.

Ce este sursa de alimentare reglabila de laborator?

Sursele de alimentare reglabile de laborator permit conversia curentului alternativ din rețea în curent continuu cu parametri bine definiți. În același timp, sursele de alimentare reglabile nu sunt sensibile la fluctuațiile de tensiune ale rețelei de furnizare a energiei electrice și asigură, de asemenea, o protecție eficientă a circuitelor alimentate împotriva interferențelor din rețea.

Diferența între sursa de alimentare cu tensiune constantă și sursa de alimentare reglabila de laborator constă în faptul că aceasta din urmă permite reglarea fină și extrem de precisă a setărilor curentului și tensiunii de ieșire, ținând cont în același timp de fluctuațiile semnalului. De cele mai multe ori, aceste dispozitive permit reglarea parametrilor energiei electrice prin regulatoare de tensiune cu ajutorul unui ajustor. Cele mai noi și mai avansate surse de alimentare reglabile regăsite pe piață sunt dotate cu un sistem controlat prin microprocesor.

Acesta înlocuiește potențiometrele clasice și permite o funcționare mai precisă și o manevrare mai ușoară a sursei de alimentare. Dispozitivele cu microprocesor au, de asemenea, o serie de funcționalități suplimentare – de exemplu, afișează pe ecran informații cu privire la depășirea pragului de curent sau tensiune, indică modurile de funcționare ale dispozitivului sau permit programarea unor valori concrete ale curentului maxim și a tensiunii maxime.

Sursa de alimentare reglabila – în comutație sau liniară?

Sursele de alimentare reglabile pot fi împărțite în dispozitive liniare și în comutație. Sursele de alimentare de laborator liniare se caracterizează printr-un model mai simplu, care permite reglarea ușoară și rapidă a tensiunii de ieșire. Cu toate acestea, performanța lor este relativ scăzută, iar limitările de curent sunt extrem de sensibile. Avantajul lor îl reprezintă faptul că sunt ușor de reparat. La tensiuni mici de ieșire și valori ridicate de curent, o sarcină mare poate necesita o răcire suplimentară a surselor de alimentare de laborator.

Sursele de alimentare reglabile în comutație se caracterizează prin frecvențe mari ale semnalului de alimentare a transformatorului. Acest lucru are ca efect creșterea eficienței și scăderea temperaturii la încărcarea dispozitivelor. În plus, condensatoarele utilizate în sursele de alimentare în comutație au capacități mult mai mici. Sursele de alimentare de acest tip au dimensiuni mai mici și o greutate mai mică în comparație cu sursele de alimentare de laborator liniare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”