21 de supraviețuitori aiincendiului din Colectiv au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care cer înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși. Printre semnatarii scrisorii se numără și Andrei Găluț, singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity, informează HotNews.
Aceștia susțin că tragedia din Colectiv a demonstrat că România nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși, prin urmare ar trebui să existe un transfer automat către centre de mari arși din Europa, cu care să fie încheiate protocoale, precum și un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare, cât și achitării costurilor legate de operațiunile de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata tratamentului și recuperării pacienților.
Semnatarii scrisorii atrag atenția că lipsa centrelor de mari arși pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars „tratat” cu improvizații – cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri.
Ei cer o întâlnire cu premierul și cu ministrul Sănătății, până la finalul acestei săptămâni, pentru a le propune crearea acestui mecanism. El ar trebui să funcționeze până la construirea în România a unor centre de arși, iar apoi în situații excepționale în care se impune de urgență transportul unui număr mai mare de pacienți în străinătate.
„După cum foarte bine știți – iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens – supraviețuirea unui mare ars (peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte. Modul în care autoritățile și persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care să permită acțiunea rapidă. Nu este normal ca viața unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcționari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituționale. Este nevoie de pași clari, responsabilități clare, algoritmi, proceduri”, mai spun supraviețuitorii din clubul Colectiv.
De asemenea, semnatarii scrisorii, „supraviețuitori ai unor cumplite infecții cu germeni dobândiți în spitalele din România”, vor să discute cu premierul și cu ministrul Sănătății despre stadiul implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum și a stadiului construcției și dotării centrelor de arși.
Scrisoarea este semnată de Adrian Albu, Mihai Grecea, Adina Apostol, Andrei Găluț, Alexandra Furnea, Cătălin Grădinariu, Cristian Matei, Flavia Lupu, Costin Dumitrache, Ancuța Morărașu, Ștefan Dan, Corina Gabriela Ioniță, Alice Tiaru, Mariana Oprea, Liviu Popescu, Bogdan Molesag, Cezar Marin, Marius Fratoaica, Catalin Ilnitchi, Andreea Ursu și Andrada Mihailescu.