Superbacteriile „ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050” pe fondul creșterii rezistenței la medicamente

Publicat: 17 09. 2024, 07:34
Sursa foto: Freepik

Superbacteriile vor ucide mai mult de 39 de milioane de oameni înainte de 2050, persoanele în vârstă sunt în special expuse riscului, potrivit unei noi analize globale.

Oamenii în vârstă sunt tot mai vulnerabili în fața infecțiilor

În timp ce decesele legate de rezistența la medicamente sunt în scădere în rândul copiilor foarte mici, cauzate de îmbunătățirea vaccinării și a igienei, studiul a constatat tendința opusă pentru bunicii lor, potrivit The Guardian.

Până la jumătatea secolului, se estimează că 1,91 milioane de oameni pe an vor muri în întreaga lume direct din cauza rezistenței antimicrobiene (AMR) – care înseamnă că bacteriile evoluează astfel încât medicamentele folosite de obicei pentru a le combate să nu mai funcționeze – față de 1,14 milioane în 2021. AMR va juca un rol în 8,2 milioane de decese anual, în creștere de la 4,71 milioane.

Studiul, publicat în The Lancet, a fost realizat de Proiectul Global Research on Antimicrobian Resistance (Gram) și este prima analiză globală a tendințelor RAM de-a lungul timpului.

Ce este rezistența antimicrobiană și cât de mare este o problemă?

Cercetătorii au folosit date din 204 țări și teritorii pentru a produce estimări ale deceselor din 1990 până în 2021 și prognoze până în 2050.
Ei au descoperit, de asemenea, că milioane de decese în întreaga lume ar putea fi evitate printr-o mai bună prevenire a infecțiilor și un acces îmbunătățit la asistență medicală, precum și prin crearea de noi antibiotice.

Autorul studiului, dr. Mohsen Naghavi, de la Institutul de Metrică a Sănătății (IHME) al Universității din Washington, a declarat: „Medicamentele antimicrobiene sunt una dintre pietrele de temelie ale asistenței medicale moderne, iar creșterea rezistenței la acestea este un motiv major de îngrijorare.

„Aceste constatări evidențiază faptul că AMR a fost o amenințare semnificativă pentru sănătatea globală de zeci de ani și că această amenințare este în creștere”, a spus el.

Liderii mondiali se vor întâlni la New York luna aceasta pentru a discuta despre rezistența la antimicrobiene, în timpul adunării generale a ONU. Se așteaptă ca aceștia să reafirme o declarație politică privind intensificarea acțiunii împotriva rezistenței la antimicrobiene, despre care militanții speră că va include un obiectiv de reducere a deceselor AMR cu 10% până în 2030.

Studiul, care a implicat peste 500 de cercetători din instituții din întreaga lume, a constatat o scădere „remarcabilă” a deceselor AMR în rândul copiilor sub 5 ani – de la 488.000 la 193.000 – între 1990 și 2022. Acestea sunt programate să se reducă din nou la jumătate până în 2050.

Cu toate acestea, în timp ce decesele cauzate de infecții la copiii mici sunt mai puține ca număr, este din ce în ce mai probabil ca acestea să fie cauzate de bacterii rezistente la medicamente.

Iar numărul deceselor este în creștere în toate celelalte grupe de vârstă, decesele AMR în rândul persoanelor de peste 70 de ani au crescut deja cu 80% în trei decenii și se așteaptă să crească cu 146% până în 2050, de la 512.353 la 1,3 milioane.

Dr. Tomislav Meštrović, profesor asistent la Universitatea de Nord din Croația și profesor asociat afiliat la IHME, a declarat că tendința reflectă îmbătrânirea rapidă a populației, persoanele în vârstă fiind mai vulnerabile la infecție.

Vaccinarea a fost adesea mai puțin eficientă la persoanele în vârstă, deoarece sistemul imunitar s-a deteriorat odată cu vârsta, a adăugat el, iar persoanele în vârstă erau mai predispuse să aibă reacții la antibiotice.

Studiul a estimat că cel mai mare număr de decese viitoare va avea loc în țări din Asia de Sud, cum ar fi India, Pakistan și Bangladesh, precum și în alte părți ale Asiei de Sud și de Est și Africa sub-sahariană.