Super Luna Roz. Ultimul fenomen astronomic major din aprilie 2021 va putea fi observat luni seară pe cer

Super Luna Roz. Ultimul fenomen astronomic major din aprilie 2021 va putea fi observat luni seară pe cer
foto: Pixabay

Ultima săptămână din aprilie va debuta cu cea mai strălucitoare noapte din cele patru luni de2021 care au trecut până acum. După apusul zilei de luni și până la răsăritul de marți, pe cer va străluci o Super Lună, prima dintr-o serie de trei – următoarele vor putea fi văzute pe 26 mai și, ultima din acest an, pe 24 iunie, potrivit AccuWeather.

Super Luna Roz va putea fi observată luni seară pe cer

Ultimul eveniment astronomic major din aprilie 2021 va fi vizibil în mai toată lumea, atât timp cât cerul nu va fi ascuns de nori. Dacă totuși luni seară vor fi nori pe cer, Super Luna va putea fi observată și marți seară, când va apărea pe cer ca fiind aproape plină.

Termenul de Super Lună a fost inventat de astrologul Richard Noell, în 1979, deși cuvântul a devenit viral abia în ultimul deceniu. Chiar dacă a fost creată de un astrolog, sintagma nu are neapărat un sens astronomic.

Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, există puncte pe orbita sa când este cea mai aproape de planeta noastră, puncte numite perigeu, și momente în care este ceva mai îndepărtată, așa-zisul apogeu. Când fenomenul de lună plină se petrece în marja perigeului, satelitul natural al Terrei pare ceva mai mare și mai strălucitor decât o lună plină „obișnuită”, fiind denumită generic o „Super Lună”.

Super Lună sau nu, luna plină din aprilie este denumită în mod obișnuit Luna Roz. Porecla nu are neapărat legătură cu culoarea astrului de pe cer, ci mai degrabă cu petalele roz ale florilor de Phlox, care se numără printre florile sălbatice ce înfloresc primele în estul Statelor Unite, a precizat.

Cum Luna plină din acest an este și o Super Lungă, la fel de bine ar putea fi numită o Super Lună Roz.

Ultima Lună plină din această primăvară astronomică va apărea pe cer luna viitoare, în dimineața zilei de 26 mai, când admiratorii cerului se vor putea bucura de o nouă Super Lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`