Supărare mare în sectorul bugetar după ce numai o parte dintre angajați au primit mărire de salariu: „Picătura care a umplut paharul”

Publicat: 23 05. 2024, 20:45
Captură Video B1 TV

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța care majorează cu 10% salariile a circa 100.000 de bugetari. Creșterea se va aplica în două tranșe de câte 5%, în iunie și septembrie, luni de alegeri. Unii bugetari sunt supărați că majorarea ce le-a fost acordată nu e consistentă, alții se plâng că n-au fost și ei incluși în Ordonanță. Așa că au ieșit în stradă.

Supărare în aparatul de stat pentru că unii bugetari primesc majorări de salarii și alții nu

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD, vor primi salarii mai mari „în special de angajaţii din cultură, de la Registrul Comertului, Agenţiile de Mediu şi funcţionarii din primăriile sub 20.000 de locuitori”.

Impactul bugetar va fi de peste un miliard de lei. Asta în contextul în care presiunea pe buget oricum e mare.

„De la începutul acestui an, avem o creştere de 9% în domeniul salarizării publice, ceea ce pune o presiune suplimentară pe buget. Avem un deficit de aproape 4%. Pe an, ne apropiem de 8%. Un deficit foarte mare”, a declarat Florin Andrei, profesor de finanţe, pentru Observator News.

„Din păcate, niciodată nu am văzut un raport de performanţă pentru măririle salariilor bugetarilor”, a mai precizat acesta.

Unii dintre bugetarii incluși în Ordonanță sunt supărați că mărirea nu e consistentă, alții sunt nemulțumiți că au fost săriți cu totul de la această majorare. Câteva sute au protestat, joi, în fața Guvernului.

„Instituţia a ajuns aproape în pragul colapsului. Ceea ce vedem azi sub formă de protest e picătura care a umplut paharul. Am 24 de ani de muncă. Cu tot cu sporul de doctorat, nu trec de 5.800 de lei”, a susținut Suzana Bodale, inspector Arhivele Naţionale Iaşi, pentru Observator News.

Iar polițiștii amenință că nu vor asigura paza secțiilor de votare pe 9 iunie dacă nu li se măresc și lor salariile.

Mesajul premierului pentru bugetarii nemulțumiții

Înaintea ședinței de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a spus că „structurile de personal” din Guvern și Parlament pot fi „mai suple”.

„Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună! Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a declarat Marcel Ciolacu.