Suntem la coada clasamentului european privind speranța de viață / Ministrul Muncii spune că probabilitatea ca speranța de viață să crească semnificativ în România e „aproape zero”

Publicat: 03 12. 2023, 20:51
Foto: Inquam Photos / George Călin

Speranța de viață în România e sub media europeană. La fel ca-n restul continentului, și în țara noastră femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Cea mai bună calitate a vieții este în regiunea București-Ilfov.

Despre speranța de viață în România. Ce arată statisticile

Potrivit statisticilor citate de Digi24, românii sunt la coada clasamentului european în ce privește speranța de viață. Astfel, românii trăiesc, în medie, 72,8 ani, sub media UE care e de 80 de ani.

Speranța de viață la femei e de 76,6 ani, iar la bărbați de 69 de ani. De altfel, în toată Europa femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

În regiunea București-Ilfov, femeile trăiesc în medie 77 de ani, iar bărbații 70 de ani.

În Moldova, cifrele sunt sub media națională și chiar mai departe de media europeană. În regiunea de nord-est, speranța totală de viață, femei și bărbați, e de 72 de ani.

Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare va crește atunci când și speranța de viață va crește semnificativ

Recent, Simona Bucura Oprescu (PSD), ministrul Muncii, a declarat că vârsta de pensionare în România nu va crește decât în situația în care speranța de viață va crește semnificativ. Probabilitatea să se întâmple acest lucru e, însă, aproape de zero, a precizat ea.

„În primul rând trebuie să știți că aceasta este o garanție că vârsta de pensionare în România nu va crește arbitrar, ad-hoc, în funcție de guvernele care vor fi la guvernare. Deci ați văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea crește decât dacă crește în mod semnificativ speranța de viață. Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va crește”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a precizat, în schimb, că vârsta de pensionare va crește totuși în cazul femeilor, măsura fiind prevăzută în PNRR.