Sunt 10 pesticide într-o salată, 20 într-o căpșună / Expert în sănătate publică: „Vorbim mai ales de fructe și legume din producția externă, din import” (VIDEO)

Sunt 10 pesticide într-o salată, 20 într-o căpșună / Expert în sănătate publică: Vorbim mai ales de fructe și legume din producția externă, din import (VIDEO)
Sursa foto: RO.aliment

Testele recente arată că trufandalele din piețe sunt pline de pesticide. Într-o salată verde cu ceapă și ridichi putem găsi în jur de 10 pesticide, iar în aromatele căpșune chiar 20. Despre această problemă, Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că trebuie să fim conștienți că toate aceste trufandale care apar prima dată sunt în general plante care sunt forțate să se maturizeze mult mai repede, iar această forțare vine cu un suport chimic.

Expert în sănătate publică, despre legumele pline de pesticide

„Faptul că nu știm foarte bine unde au fost crescute, care este țara de proveniență, locul de proveniență, dacă au fost crescute într-un sistem standardizat, oarecum controlat de la sol până la farfurie, până la servirea către beneficiar atunci nu știm nici ce concentrații, nici ce substanțe au fost folosite. Se pot folosi anumite substanțe, în anumite concentrații, dar atâta timp cât nu avem control asupra producției, nu avem control asupra condițiilor de depozitare și de transport avem aceste riscuri.

Nu vorbim doar despre legume și fructe din producția internă, cât mai ales de fructe și legume din producția externă, din import. Pentru a rezista transporturilor, condițiilor de umiditate, timpului necesar de la producător la desfacere, acestea sunt tratate cu tot felul de alte chimicale, tot felul de conservanți care să le mențină starrea frumoasă și calitativă pentru a fi vândute”.

Expertul în sănătate publică a mai precizat că produsele care vin din UE nu mai sunt verificate, dar ANSVSA ar trebui să facă preventiv verificări:

„Teoretic dacă vin din spațiul UE acestea nu mai sunt verificate pentru că beneficiază de un certificat european, dar totuși pentru că vorbim de siguranța populației, ANSVSA din subordinea ministrului Agriculturii ar trebui să facă verificări prin sondaje la intrarea în țară și pe tot lanțul de depozite până la desfacere. ANPC a dat o atenție mare a acestei probleme, a contaminării alimentelor și fac diverse misiuni tocmai pentru verificare. Nu cred că este suficient. Noi ca cetățeni trebuie să fim informați, trebuie să știm să cerem informații și dacă observăm că alimentele dau o stare alterată de sănătate să anunțăm autoritățile tocmai pentru a lua măsuri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni