Se pare că fermierii din sectorul cereale pot transmite, până la 11 mai inclusiv, cererile de acordare a unui sprijin financiar, compensație pentru pierderile suferite din cauza importului de cereale ieftine din Ucraina, informează Rador, potrivit stiripesurse.ro.
Costul total este de aproximativ 20 de milioane de euro, jumătate de la bugetului Uniunii Europene, iar cealaltă de la bugetul de stat al României.
Sâmbătă, 29 aprilie, Ministerul de Externe din Ucraina a transmis că a informat reprezentanții Poloniei și Uniunii Europene că este categoric inacceptabilă limitarea importurilor de cereale ucrainene în țările Uniunii și că asemenea restricții, oricât ar fi de justificate, nu ar fi conforme cu acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană și cu principiile și normele pieței unice europene.
Autoritățile ucrainene sunt de părere că au motive legitime pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și continuarea exporturilor către alte state membre ale Uniunii.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a susținut că a ajuns la un acord cu cele cinci țări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă piețele interne.