Mii de credincioși din Suceava s-au îmbulzit la pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Oamenii au uitat de regulile de distanțare socială și de măștile de protecție și s-au îngrămădit inclusiv să prindă pachete cu mâncare oferite la ieșirea din Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou. Asta deși, tocmai pentru a evita o astfel de situație, primarul Ion Lungu a decis ca anul acesta să nu se împartă porții de sarmale și apă, ca până acum. Iar reprezentanţii bisericii au spus că au luat măsurile necesare pentru ca regulile în vigoare pe durata stării de alertă să fie respectate. Cu aproape 4.000 de cazuri de coronavirus, județul Suceava este epicentrul epidemiei în România.
Mii de oameni s-au îmbulzit la Mânăstirea Sfântul Ioan și pe srăzi din Suceava pentru a lua parte la pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou. Au uitat de regulile de distanțare socială, dar și de măștile de protecție. Asta deși suntem în plină epidemie de coronavirus, reguli de prevenție sunt în vigoare pe durata stării de alertă, ultimele zile au consemnat o creștere a numărului de îmbolnăviri, iar cele mai multe infectări s-au înregistrat chiar în acest județ.
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost depuse în baldachin încă de marți dimineață. Mii de pelerini s-au strâns încă de la primele ore. În timpul slujbei au respectat cât de cât distanțarea socială, dar apoi s-au înghesuit să primească pachetele de mâncare pregătite de diverse inițiative private. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a evitat în acest an să mai împartă porții de sarmale și apă ca până acum tocmai din cauza riscului de răspândire a COVID-19, precizează newsbucovina.ro.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Sursă Video: News Bucovina
Pentru prima dată, în acest an s-a renunțat la procesiunea făcută pe jos, la care participau de obicei zeci de mii de oameni. Moaștele sfântului au fost purtate într-un convoi auto. La ieșirea coloanei, însă, enoriașii s-au îngrămădit să ajungă cât mai aproape de platforma pe care se aflau moaștele.
Circuitul a fost organizat împreună cu Poliția Locală și cu Jandarmeria. Mașina a trecut pe la mai multe biserici și chiar pe la Spitalul Județean Suceava.
Reprezentanții mănăstirii au dat asigurări că au luat toate măsurile necesare pentru a fi prevenită răspândirea bolii. Au fost amplasate din loc în loc dozatoarele cu dezinfectant, iar Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a îndemnat credincioșii să poarte mască, să utilizeze dezinfectantul și să păstreze distanța între ei.
Potrivit celor mai recente date oficiale, prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, în Suceava au fost înregistrate de la izbucnirea epidemiei 3.967 de infectări cu SARS-CoV-2.
De altfel, Suceava este epicentrul epidemiei de coronavirus în România. În timpul stării de urgență, vreme de câteva săptămâni, municipiul și opt comune limitrofe au fost plasate în carantină din cauza răspândirii agresive a virusului.
Cât despre Spitalul Județean Suceava, acesta a ajuns să aibă chiar conducere militară, vreme de o lună, după ce erorire managementului de până atunci au făcut ca sute de cadre medicale să fie contaminate. La finalul acelei luni, Ministerul Apărării a prezentat concluziile medicilor militari și schimbările pe care aceștia le-au adus.