Sturionii capturați de la braconieri, eliberați înapoi Dunăre pentru repopularea speciei
Singura șansă împotriva dispariției speciei amenințate: 20 sturioni pescuiți ilegal, prin braconaj, în Dunăre au fost eliberați în mediul natural, în urma unei intervenții realizate de militarii Gărzii de Coastă.
Poliţiştii de frontieră din Tulcea au depistat la controlul unui autovehicul suspect că ar fi putut fi folosit în scopuri infracționale numeroși sturioni vii, de mici dimensiuni, din specia cegă.
La controlul amănunțit s-a stabilit că aceștia fuseseră pescuiți în mod ilegal pentru a putea fi comercializați pe piața neagră.
Cantitatea cântărea peste 15 kilograme, se precizează în comunicatul Gărzii de Coastă.
Sturionii au ajuns înapoi în Dunăre
Potrivit comunicatului, peștele a fost transportat la timp pentru a putea fi repus în mediul natural, înapoi în Dunăre, în prezența unui reprezentant al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, a polițiștilor de frontieră dar şi a persoanelor depistate pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni.
Oamenii legii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere, transport sau comercializare a sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare, au explicat reprezentanții Gărzii de Coastă.
Sturionul, specie în pericol, căutat de braconieri
Sturionul este o specie de peşti cu o vechime de aprecia, de mai bine de 200 milioane de ani.
În ciuda faptului că România a interzis pescuitul sturionilor, atât în Dunăre, cât şi în Marea Neagră, încă din 2006, numărul acestora continuă să scadă de la un an la altul, atât din cauze naturale cât și din cauza poluării, a restrângerii habitatelor naturale dar mai ales a braconajului întrucât prețul acestuia pe piața neagră poate ajunge la prețuri exorbitante.