Studiu îngrijorător: Urșii din România, cei mai periculoși din lume

Publicat: 13 09. 2019, 12:52
Foto: pixabay.com

Atacurile urșilor asupra oamenilor s-au înmulțit exponențial, în ultima perioadă, în România. O dovedesc nu doar relatările aproape zilnice ale presei din țară, ci și un studiu recent publicat de Scientific Reports.

Cercetătorii au contabilizat 664 de cazuri confirmate de deces sau rănire a oamenilor în urma întâlnirii cu animalele sălbatice în perioada 2000 – 2015, din cele 3 zone principale ale distribuției populației de urși bruni: America de Nord, Europa și Asia (Rusia, Turcia și Iran).

Potrivit studiului, în perioada amintită, România este lider la numărul atacurilor urșilor, în Europa.

Astfel, în țara noastră au fost înregistrate 131 de cazuri de atacuri. În Slovacia s-au înregistrat 54 de atacuri, în Suedia – 28, iar în Finlanda – 17.

Cifrele arată că în România s-au produs aproape jumătate (45%) din atacurile înregistrate în Europa.

România este casa celei mai mari populații de urși din Europa, iar agricultura tradițională de semi-subzistență și creșterea animalelor sunt ceva comun în Munții Carpați. În special, oile și caprele sunt animalele cele mai „vânate” de urși.
Acest lucru ar putea explica faptul că 50% din atacurile urșilor din România au implicat ciobani, fermieri sau păstori de bovine. Interesant este că, în cel puțin 8 cazuri, persoana a fost atacată în timp ce urmărea sau hărțuia ursul după ce animalul sălbatic atacase animale sau culturi, se mai arată înstudiu.

În America de Nord, cele mai multe atacuri ale urșilor au avut loc Alaska (51 cazuri), British Columbia (42) și Wyoming (29).

În Asia, „campioana” atacurilor din partea urșilor este Rusia (111 cazuri), urmată de Turcia (54) și Iran (25).

Cercetătorii arată că, în majoritatea cazurilor, urșii au atacat oamenii ziua, în perioada de vară.
Aproximativ jumătate de cazuri se soldează cu urmări foarte grave, deoarece întâlnirile au loc cu ursoaica cu pui, deci e vorba de „un atac de apărare”.