Specialiștii au analizat riscul dezvoltării unei bolii mintale, după infecția cu Covid-19. Potrivitunui studiu, aceștia au descoperitcă 20% dintre pacienții care au avut Covid-19sunt diagnosticați cu o tulburare psihică în maxim 90 de zile, scrie Reuters.
Anxietatea, depresia și insomnia sunt des întâlniteîn rândul pacienților care au suferitde COVID-19, iar specialiștii spun căriscurile de a dezvolta demențăsunt mai mari la cei infectați cu noul coronavirus.
”Mulți s-au temut că persoanele infectate COVID-19 vor prezenta un risc crescut de tulburări mintale”, a spusPaul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, potrivit Libertatea.
Acesta mai spune că oamenii de știință din întreaga lume sunt nevoiți să analizeze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute după infecția cu COVID-19.
Realizatorii studiului, publicat în revista The Lancet Psychiatry, au cercetat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de persoane din Statele Unite, fiind peste 62.000 de cazuri de COVID-19.
S-a constat că unul din cinci oameni care au fost infectați cu Covid-19au avutpentru prima oară stări de de anxietate, depresie sau insomnie.
De asemenea, studiul a constatat că persoanele care se confruntau deja cu tulburări psihice au fost cu 65% mai predispuse la diagnosticarea cu COVID-19.
„Sunt o serie de sechele care pot să rămână pacienții vindecați de coronvirus, în funcție de gravitatea bolii pe care a parcurs-o pacientul. Dacă vorbim de un pacient extrem de grav care a necesitat suport de ventilație artificială, acolo există un risc cunoscut de a dezvolta ulterior fibroză pulmonară sau alte complicații legate de procedura în sine de intubare, stenoze traheale. Există predispoziția ca pacientul să dezvolte mai frecvent o altă infecție respiratorie. Există multe complicații și sechele care pot să rămână, însă de departe cea mai frecvent discutată în momentul de față este fibroza pulmonară.
Pacientul s-ar putea să rămână pe termen lung cu un necesar chiar de oxigen. Pot apărea complicații, dar repet, ele depind foarte mult de forma bolii pe care a parcurs-o pacientul. În general, dacă vorbim de formele ușoare, obișnuite, probabil că vorbim de o perioadă de convalescență care durează 2-3 săptămâni manifestată printr-o stare de oboseală mai accentuată decât de obicei. Aici nu vorbim de complicații pe termen lung. Însă, dacă vorbim de formele grave, acolo sigur sunt o serie de complicații care nu țin neapărat de infecția cu coronavirus, ci de gravitatea bolii”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță,medic primar boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.