STUDIU: Trei sferturi din populaţia planetei s-ar vaccina împotriva virusului COVID-19 / Chinezii, cei mai interesați. Cine manifestă cel mai mic interes

Publicat: 01 09. 2020, 09:02
Foto: pixabay.com

Potrivit unui studiu realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, realizat pe 20.000 de persoane din 27 de ţări, aproximativ trei sferturi din populația planetei s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, în momentul apariției unui tratament eficient.

Trei sferturi din populaţia planetei s-ar vaccina împotriva virusului COVID-19

Mai exact, 74% din adulţii chestionaţi ar fi de acord să se vaccineze împotriva virusului COVID-19.

China este pe primul loc în ceea ce privește opțiunea vaccinării, 97% dintre cei chestionaţi spunând că se vor imuniza la apariția vaccinului.

De cealaltă parte, ruşii au manifestat cel mai mic interes, doar 54% din aceștia declarându-se interesaţi.

În SUA, doar 67% dintre americani au spus că se vor vaccina, deși aici s-a depășit pragul psihologic de 6 milioane de infectări cu SARS-CoV-2. Dintre cei care au spus că vor refuza vaccinarea, 60% au spus că efectele secundare îi îngrijorează, iar alți 37% nu cred în eficienţa eventualului vaccin, scrie CNN.

Mai mult, doar 40% dintre toţi respondenţii se aşteaptă ca un vaccin să fie disponibil în acest an.

Desigur, îngrijorarea experților se apleacă asupra sfertului din populația mondială care refuză vaccinarea.

„Deficitul de 26% în încrederea în vaccin este suficient de semnificativ pentru a compromite eficienţa unei vaccinări în masă împotriva COVID-19”, a declarat un expert în cadrul Forumului Economic Mondial.

2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID, pentru toate țările, în 2021

Descoperirea și accesul la vaccin este esențială pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, susține directorul OMS, care vrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.

„Succesul programului COVAX depinde nu numai de țările care s-au înscris la acesta, dar și de a completa deficiențele cheie de finanțare”, a spus el într-o informare publică

Până în prezent, 70% din populaţia lumii este acoperită, potrivit listei ţărilor care au intrat în program.

Finanţarea COVAX este necesară de urgenţă în vederea pentru a face portofoliul să avanseze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile ţărilor din întreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19.

Anunțul șefului OMS are loc în contextul în care în aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.

Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX. Țările care doresc să facă parte din planul global COVAX au până la 31 august să prezinte oficial interesul lor, au declarat oficialii OMS, cu confirmarea intenției de aderare până la 18 septembrie și furnizarea plăților inițiale până pe 9 octombrie, scrie Reuters.