STUDIU: Steroizii reduc cu 20% riscul de deces al bolnavilor de COVID-19. Rezultatele, catalogate drept „un progres major”

STUDIU: Steroizii reduc cu 20% riscul de deces al bolnavilor de COVID-19. Rezultatele, catalogate drept „un progres major”
Foto: pixabay.com

Potrivit unor studii clinice efectuate la nivel international, tratarea cu steroizi a bolnavilor de COVID-19 aflaţi în stare critică reduce riscul de deces cu 20%, notează Reuters.

Steroizii reduc riscul de deces al bolnavilor de COVID-19

Mai exact, steroizii îmbunătăţesc ratele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Covid-19 internaţi la terapie intensivă.

„Acest lucru este echivalent cu supravieţuirea a circa 68% dintre pacienţii cei mai bolnavi de COVID-19 după tratamentul cu corticosteroizi, comparativ cu circa 60% în cazul absenţei corticosteroizilor”, afirmă unul dintre studii.

„Steroizii sunt ieftini şi deja disponibili, iar analiza noastră a confirmat că au eficacitate în reducerea deceselor în rândul persoanelor cel mai grav afectate de Covid-19”, a declarat Jonathan Sterne, profesor de statistică medicală şi epidemiologie la Bristol University din Marea Britanie, participant la studiu.

Reacția OMS la tratamentul cu steroizi

Janet Diaz, coordonatoarea OMS pentru tratamente clinice, a menționat că Organizația şi-a actualizat recomandarea față de această formă de tratament, oferind „o recomandare puternică” referitoare la utilizarea steroizilor în cazul pacienţilor cu forme grave şi critice de COVID-19.

„Dovezile arată că dacă administrezi corticosteroizi există cu 87 de decese mai puţin la 1.000 de pacienţi. Vieţile respective au fost salvate”, a precizat aceasta.

Concluziile studiilor, publicate în Journal of the American Medical Association, întăresc rezultatele bune, catalogându-le drept „un progres major”.

Astfel, Dexametazona devine primul medicament capabil să reducă ratele de deces ale pacienţilor cu cele mai grave forme de COVID-19, fiind folosită pe scară largă în saloanele de terapie intensivă din mai multe ţări.

Programul COVAX, esențial pentru accesul la un vaccin anti-COVID

Iniţiativa COVAX intenționează achiziționarea a 2 miliarde de doze de vaccin, pentru toate ţările din lume, până la sfârșitul anului 2021.

Comisia Europeană va sprijini cu 400 de milioane de euro iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID, transmite Reuters.

Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX, inclusiv țări cu venituri mici și medii. Alte 80 de state care se finanţează singure şi-au exprimat la rândul lor interesul.

Descoperirea și accesul la vaccin este esențială pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, susține directorul OMS, care vrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.

Până în prezent, 70% din populaţia lumii este acoperită, potrivit listei ţărilor care au intrat în program.

„Finanţarea COVAX este necesară de urgenţă în vederea pentru a face portofoliul să avanseze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Anunțul șefului OMS are loc în contextul în care în aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford.

OMS: Când se va termina pandemia de COVID-19

Tedros Adhanom Ghebreyesus speră că pandemia va lua sfârșit mult mai repede decât gripa spaniolă, adică în cel mult doi ani.

Pe de altă parte,Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „pandemia actuală este o criză de sănătate ce se întâlneşte o dată la un secol, iar efecte sale se vor resimţi în deceniile următoare”.

„În situaţia noastră, cu mai multă tehnologie şi, desigur, cu mai multă conectivitate, virusul are o şansă mai mare de a se răspândi, se poate mişca rapid pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat şeful OMS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`