Studiu: Speranța de viață a populației a crescut, la nivel global, în medie cu peste șase ani

Publicat: 19 12. 2014, 16:09
Foto: money.ro

Scăderea ratei mortalității din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare în țările bogate și creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer și malarie din țările sărace au condus la o creștere a speranței de viață la nivel mondial, cu o medie de peste șase ani, față de 1990, notează Mediafax.

O excepție de la această creștere a speranței de viață este sudul Africii subsahariene, unde decesele provocate de HIV/SIDA au dus la scăderea speranţei de viaţă cu câţiva ani, începând din 1990, arată studiul Global Burden of Disease (GBD) din 2013.

„Progresul pe care îl vedem în lupta împotriva unei varietăţi de boli şi răni este bun, remarcabil chiar, dar putem şi trebuie să facem lucrurile mai bune”, a declarat Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington din Statele Unite, cel care a condus studiul publicat în revista medicală The Lancet.

Murray a mai declarat că și acțiunile colective în acest domeniu, cât și finanțările acordate au avut un impact important, crescând speranța de viață.

În ciuda scăderii importante a mortalităţii infantile în ultimii 23 de ani, malaria, diareea, infecţiile respiratorii, precum pneumonia, sunt încă în top cinci cauze ale morţii la copiii sub vârsta de cinci ani la nivel global, cauzând, anual, decesul a aproximativ două milioane de copii.

Deşi numărul deceselor provocate de HIV/SIDA a scăzut, la nivel mondial, HIV/SIDA rămâne în continuare cea mai importantă cauză de deces prematur în 20 dintre cele 48 de ţări din Africa subsahariană.