Studiu: Scaunele auto, un pericol pentru copii. Conțin arsenic, plumb și mercur (VIDEO)
Un grup de cercetători americani susţin că scaunele auto pentru copii sunt periculoase pentru sănătatea lor, pentru că mai bine de jumătate dintre ele sunt făcute din materiale care conţin produse chimice aflate pe lista subtanţelor cancerigene.
Medicii dermatologi nu recunosc însă rezultatele studiului şi argumentează: nu au tratat niciun copil care să fi suferit pentru că a stat într-un scaun de maşină.
La drum lung, copiii petrec ore bune pe bancheta din spate a maşinii. Părinţii stau liniştiţi, convinşi că micuţii sunt în siguranţă. Lucru perfect adevărat când vine vorba despre accidente. Nimănui nu i-a trecut însă prin minte că sănătatea copiilor este pusă în pericol de substanţele folosite la fabricarea scaunelor de maşină.
Un semnal de alarmă este tras de cercetătorii americani. După ce au testat peste 150 de scaune, au ajuns la concluzia că sunt periculoase: conţin substanţe precum bromină, arsenic, cobalt, clorină, plumb şi chiar mercur. Toate sunt legate de afecţiuni precum cele ale creierului, alergii, boli ale ficatului şi chiar cancer. Medicii români privesc studiul cu scepticism.
„Nu e vorba doar de cantitate, ci e vorba de contactul cu aceste substanţe în timpul procesului de producţie. Produsul finit nu mai e capabil să producă acele substanţe”, a declarat doctorul Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.
Specialiştii americani avertizează şi asupra expunerii excesive la soare a scaunelor auto. Se pare că razele ultraviolete pot accelera degradarea elementelor chimice periculoase şi riscă să le sporească toxicitatea. Cei mai vulnerabili sunt tot copiii. De ce au ales fabricanţii asemenea substanţe?
„Substanţele din compoziţia maselor plastice au proprietăţi ignifuge, deci fac ca în cazul unui accident urmat de incendiu scaunul să ia foc foarte greu”, a explicat medicul dermatolog.
Cercetătorii care au realizat studiul nu îi îndeamnă pe părinţi să nu mai folosească scaunele de maşină ale copiilor lor, ci trag un semnal de alarmă pentru ca industria să pună capăt utilizării de produse toxice.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf