Surprinzător, dar adevărat. Românii merg la bibliotecă tot mai des. O arată datele unui studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, realizat în 17 ţări europene, printre care şi România. În vremea tehnologiilor avansate şi a informaţiilor uşor accesibile, aproximativ 16% dintre români frecventează bibliotecile publice.
În prezent, 2,6 milioane de români (aproximativ 16%) frecventează bibliotecile publice. Motivele sunt diverse: pentru a împrumuta cărţi, pentru a căuta online informaţii despre probleme legate de sănătate, educaţie, locuri de muncă, pentru dezvoltarea afacerilor şi comunicare cu rude sau prieteni.
Potrivit studiului, 48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activităţi educative, printre care meditaţii, asistenţă la teme, cursuri speciale de formare sau întâlniri comunitare.
Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceştia şi-au depus candidatura pentru un loc de muncă cu asistenţa bibliotecarilor şi 9.000 de adulţi au fost angajaţi, adică aproape 1/3 dintre aplicanţi cu procent de reuşită. În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană, de 83%.