În anul 2030, România va fi inclusă în topul celor 15 cele mai bătrâne țări din lume, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă în management Roland Berger Strategy Consultants, preluat de Ziarul Financiar.
Motivele care fac ca România să aibă un număr mare de persoane vârstnice sunt nivelul scăzut al speranței de viață, rata redusă a fertilităţii, dar și fenomenul migraţiei.
În ciuda acestor lucruri, România încă se concentrează pe măsurile destinate pensionarilor, iar cele pentru tineri sunt lăsate în urmă, susține Marian Preda, sociolog şi profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
“Dacă facem nişte calcule sunt aproape trei milioane de persoane care de fapt nu au loc de muncă, iar acest lucru încurajează în mod evident migraţiile. Din păcate, situaţia demografică nu se va îmbunătăţi prea curând“, a adăugat acesta.
Studiul Roland Berger arată o creștere rapidă a populației din țările aflate în curs de dezvoltare, în timp ce în cele dezvoltate are loc o tendință de îmbătrânire a populației. În 2030, jumătate din populaţia Nigeriei va avea sub 15 ani. La polul opus se află Japonia, care va avea jumătate de populație cu vârste de peste 52 de ani.