STUDIU: România are cea mai mare rată a deceselor standardizate pentru boli tratabile din UE. Cum puteau fi evitate

STUDIU: România are cea mai mare rată a deceselor standardizate pentru boli tratabile din UE. Cum puteau fi evitate
foto: Hepta.ro / Bestimage / ELYxandro Cegarra / Panoramic /

Conform unui studiu Eurostat, România are cea mai mare rată de decese din Uniunea Europeană, care puteau fi evitate.

România, cea mai mare rată de deces standardizată pentru boli tratabile din UE

În cadrul UE, cancerul pulmonar (rată de 37,1 la 100 000 locuitori sub 75 de ani), boli cardiace ischemice (rata de 18,9), tulburări şi intoxicaţii specifice alcoolului (rata de 11,7), boli cerebrovasculare şi boli pulmonare obstructive cronice (ambele rata 10) au fost cele mai frecvente cinci cauzele decesului care poate fi prevenit în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, reprezentând 55% din totalul acestor decese în anul de referință, 2016.

În 2016, printre aceste cauze ale deceselor ce pot fi prevenite, cancerul pulmonar a avut cea mai mare rată de deces standardizată pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani, în 20 din cele 27 de state membre ale UE.

Letonia, Lituania, România şi Slovacia au înregistrat cea mai mare rată de decese care puteau fi prevenite pentru boli cardiace ischemice.

Cum puteau fi prevenite decesele

În UE, decesele cauzate de boli sau afecţiuni tratabile în rândul persoanelor sub 75 de ani au fost provocate de bolile cardiace ischemice (rata de deces standardizată de 18,9 la 100.000 de locuitori sub 75 de ani), cancerul colorectal (15,1), cancerul de sân (numai la femei; 10.9), boli cerebrovasculare (10) şi pneumonie (5,2).

În anul de referință, cauzele menționate au reprezentat 65% din toate decesele cauzate de boli / afecţiuni tratabile în Uniunea Europeană.

Concret, în 19 din cele 27 de state membre ale UE, boala cardiacă ischemică a înregistrat cea mai ridicată rată de deces standardizată pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani, dintre toate cauzele principale de deces cauzate de boli tratabile.

În alte şapte state – Belgia, Danemarca, Spania, Franţa, Italia, Olanda şi Portugalia – cea mai ridicată rată de deces standardizată a fost pentru cancerul colorectale.

În 2016, 1,5 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au murit în Uniunea Europeană (UE), din care două treimi (aproximativ un milion) ar putea intra în categoria deceselor premature, mai indică studiul.

Un sistem de sănătate eficient, intervenţiile primare preventive sau asistenţa medicală în timp util sunt doar câțiva factori care ar fi contribuit la prevenirea deceselor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”