Temperaturile foarte ridicate atinse în timpul pregătirii cărnii albe și roșii la grătar favorizează emisia de substanțe cancerigene pentru om. Astfel, există un risc crescut de formarea de cancer la rinichi, arată un studiu realizat de Universitatea din Texas.
Studiul a fost publicat în revista ”Cancer” și asociază regimurile bogate în carne albă și roșie cu un risc crescut de cancer la rinichi, potrivit Agerpres.
Echipa de cercetători de la Centrul de luptă împotriva cancerului ”MD Anderson”, din cadrul Universității din Texas a comparat obiceiurile alimentare a 659 de persoane care au fost diagnosticate de curând cu un carcinom renal cu cele ale 699 de persoane sănătoase.
”Rinichiul este un organ activ în plan biochimic, care contribuie semnificativ la metabolismul xenobioticelor (substanțe chimice poluante sau toxice, străine organismului — n.r.); prin urmare este expus unor concentrații mai ridicate de produse cancerigene decât alte organe”, spun autorii studiului.
Totodată, studiul americanilor arată că un caricinom renal consumă mai multă carne roșie sau albă decât cele din grupul de control. Explicarea asocierii făcute ar fi modul de pregătire termică a cărnii. Astfel, temperaturile foarte mari favorizează emisia de substananțe cancerigene. Printre acestea se numără aminele heterociclice sau hidrocarburile aromatice.
”Puiul bine fript, care se consumă adesea la petrecerile cu ‘barbecue’, înseamnă enorm de mulți acizi heterociclici de tip PhIP”, declară Fabrice Pierre, cercetător. El precizează că fierul din carne, în special din cea roșie, poartă și el un rol în procesul carcinogen, indiferent de modul în care este preparată carnea din punct de vedere termic.