Studiu: Pacienții tratați de medicii femei au mai multe șanse de supraviețuire

Studiu: Pacienții tratați de medicii femei au mai multe șanse de supraviețuire
sursa foto: Freepik

Pacienții au șanse mai mari de supraviețuire dacă sunt tratați de medici femei, sugerează o nouă cercetare.

Rata de deces a pacienților tratați de femei a fost mai mică decât a celor tratați de bărbați

Cercetătorii americani au examinat peste 775.000 de cereri de asigurare medicală între 2016 și 2019, remarcând câte persoane au murit în 30 de zile de la consultarea unui medic, scrie The Telegraph.

Rata deceselor pentru pacienții de sex feminin a fost de 8,15 la suta atunci când au fost tratate de medic de sex feminin, comparativ cu 8,38 la suta când medicul era de sex masculin.

Înseamnă că la fiecare 1.000 de pacienți tratați, ar fi de așteptat ca doi în plus să supraviețuiască dacă ar fi tratați de o femeie.

În timp ce diferența pentru pacienții de sex masculin a fost mai mică, medicii de sex feminin aveau totuși avantajul cu o rată a mortalității de 10,15%, comparativ cu 10,23% a medicilor de sex masculin, o diferență de aproximativ un deces la o mie.

Cercetătorii au descoperit același model pentru ratele de readmisie în spitale.

Femeile doctori „oferă îngrijiri de înaltă calitate”

Dr Yusuke Tsugawa, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină David Geffen din cadrul Universității din California, a declarat: „Ceea ce constatările noastre indică este că medicii de sex feminin și bărbați practică medicina în mod diferit, iar aceste diferențe au un impact semnificativ asupra rezultatele de sănătate ale pacienților. Este important de remarcat faptul că femeile medici oferă îngrijiri de înaltă calitate și, prin urmare, a avea mai multe femei medici beneficiază pacienții din punct de vedere al societății. Cercetări ulterioare asupra mecanismelor care stau la baza care leagă sexul medicului cu rezultatele pacientului și de ce beneficiul primirii tratamentului de la medici de sex feminin este mai mare pentru pacienții de sex feminin, are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pacientului în general”.

Cercetătorii nu sunt siguri ce cauzează efectul, dar spun că medicii bărbați ar putea să subestimeze severitatea bolii pacienților lor.

Cercetările anterioare au arătat că medicii de sex masculin subestimează nivelul durerii pacienților lor, simptomele gastrointestinale și cardiovasculare și riscul de accident vascular cerebral , ceea ce ar putea duce la îngrijire întârziată sau incompletă.

Echipa a sugerat că femeile doctor pot comunica mai bine cu pacienții lor, ceea ce face mai probabil ca acești pacienți să ofere informații importante care să conducă la diagnostice și tratament mai bune.

În cele din urmă, pacienții de sex feminin pot fi mai confortabil să primească examinări sensibile și să se angajeze în conversații detaliate cu medici de sex feminin.

Noul studiu este publicat în revista Annals of Internal Medicine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`