Studiu OMS: Remdesivir, ineficient în cazurile grave de COVID-19. Dexametazona, singurul tratament care oferă rezultate bune

Studiu OMS: Remdesivir, ineficient în cazurile grave de COVID-19. Dexametazona, singurul tratament care oferă rezultate bune

Potrivit unui studiu OMS, medicamentul Remdesivir nu s-a dovedit eficient în cazurile grave de COVID-19. În schimb, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a precizat că Dexametazona pare a fi singurul tratament care oferă rezultate bune.

OMS: Dexametazona, singurul medicament eficient în cazurile grave de COVID-19

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că, în curând, secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita maximă, în contextul în care majoritatea țărilor se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de infectări cu COVID-19.

„Săptămâna trecută, numărul cazurilor (de COVID-19) a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie”, a menționat șeful OMS.

În privinţa terapiilor, Tedros a menţionat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, anunțând că Remdesivir, medicamentul companiei Gilead, nu s-a dovedit eficient în astfel de cazuri.

Remdesivir a fost printre primele folosite ca tratament împotriva virusului COVID-19 și unul dintre medicamentele folosite recent pentru a-l trata pe președintele Donald Trump.

Medicamentul a primit autorizare de utilizare condiționată de la FDA-ul american pe 1 mai, iar de atunci a fost autorizat pentru a fi folosit în mai multe țări.

OMS a cerut creşterea producţiei mondiale de dexametazonă

Încă din luna iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut creşterea producţiei de dexametazonă. De asemenea, grupul a solicitat ca medicamentul ”să fie distribuit rapid în lumea întreagă”, după ce cercetătorii britanici au descoperit că medicamentul îmbunătățește radical șansele de supraviețuire pentru pacienții testați pozitiv cu noul virus COVID-19.

„Din fericire, este vorba despre un medicament ieftin şi există mulţi fabricanţi de dexametazonă în lumea întreagă care, suntem convinşi, pot accelera producţia. Următoarea provocare este creșterea producției și distribuirea rapidă și echitabilă a dexametazonei în toată lumea, concentrându-se pe locul în care este cel mai mult nevoie. Cererea a crescut deja, în urma rezultatelor procesului din Marea Britanie care arată beneficiile clare ale dexametazonei”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Amintim, cercetătorii din cadrul procesului de recuperare din Regatul Unit al MariiBritanii, condus de Universitatea din Oxford, au anunțat că o cură de dexametazonă de 10 zile scade riscul de deces pentru persoanele conectate laventilatoarepulmonare cu 35%.

De asemenea, studiul, care a implicat 2.100 de pacienți, a descoperit că medicamentul reduce rata de deces a persoanelor care au nevoie de oxigen cu o cincime.

Acestea au fost considerate o „descoperire majoră” și există speranțe că medicamentul ar putea reduce substanțial numărul de decese provocate de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 de pe glob.

STUDIU: Remdesivir accelerează vindecarea pacienților COVID-19 cu 5 zile

Un alt studiu, realizat pe medicamentul antiviral Remdesivir, arată că medicamentul grăbește vindecarea persoanelor infectate cu COVID-19 cu 5 zile, scrie Reuters.

Mai exact, pacienții care erau pe oxigen când au primit pentru prima oară medicamentul, Remdesivir – vândut și sub denumirea Veklury – au înregistrat un timp de recuperare cu 5 zile mai rapid în comparație cu placebo, în cazul căruia timpul de recuperare e de 29 de zile, arată studiul efectuat pe 1.062 de pacienți, publicat în New England Journal of Medicine.

Rezultatele studiului general au sugerat că medicamentul ar putea reduce și mortalitatea. Într-o analiză separată care viza doar pacienții care au primit oxigen, medicamentul a părut să reducă riscul de deces cu 72% în ziua 15 și 70% până în ziua 29.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:53 - Newsweek: Amendă de până la 2.500 de lei pentru românii care stau la casă atunci când ninge. Ce să facă?
17:52 - Ciprian Ciucu: Nu vreau să mă gândesc cum ar putea să arate România cu Simion președinte. Oamenii să iasă la vot! Nicolae Ciucă este singurul care poate să ajungă în turul 2 (VIDEO)
17:40 - Ciucu: Eu n-am fost de acord cu alianța cu PSD, dar până la urmă am avut performanță la guvernare / Ciucă e potrivit să fie președinte. Cine să conducă CSAT? Lasconi? Să fim serioși… Simion? Doamne ferește! (VIDEO)
17:19 - Un român, capul unei rețele care transporta migranţi / Autorităţile au identificat peste 140 de migranţi proveniţi din statele non-UE / Ancheta, în colaborare cu autoritățile bulgare
17:02 - Doi frați din Mureș, cercetați după ce l-au bătut pe colegul de clasă al unuia dintre ei. Motivul bizar care a stat la baza conflictului
16:54 - Lidia Buble a fost înșelată de iubitul ei! Artista a povestit abia acum totul! Cine era, de fapt, amanta bărbatului: „Am avut un mare șoc”
16:53 - Ursula von der Layen, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: Salut rezultatul pozitiv al discuțiilor de la Budapesta / Roberta Metsola: Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică (VIDEO, FOTO)
16:34 - Felix Cozma (PSD), după ce a început votul în diaspora: Este foarte important că s-a creat posibilitatea să se voteze mai multe zile pentru că așa nu vom mai avea situații cum au existat la alte alegeri, să nu ajungă toată lumea la vot (VIDEO)
16:32 - Ninsorile au dat peste cap Europa. Traficul rutier și feroviar a fost perturbat, iar zeci de oameni răniți
16:31 - Un bărbat a fost legat cu bandă adezivă de ceilalți pasageri ai unui avion. Intenționa să deschidă ușa aeronavei