Studiu: Oamenii cu masa corporală în preajma limitei superioare „normale” sunt supuși unui risc mai mic de complicații sau deces în cazul infectării cu COVID-19

Publicat: 10 03. 2021, 16:43
Foto: Hepta.ro

Potrivit unui nou raport, persoanele care sunt aproape sau ușor supraponderale ar putea fi cel mai puțin în pericol de complicații severe de la COVID-19. În timp ce obezitatea a fost considerată mult timp un factor de risc pentru complicațiile COVID-19, un raport emis luni de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spune că persoanele cu o masă corporală ușor mai mare decât cea definită ca „normală” pot avea un risc mai mic de moarte și boli grave, scrie businessinsider.

Cercetătorii CDC au studiat date despre 148.494 de adulți americani care au fost spitalizați cu COVID-19 din martie până în decembrie 2020. Au descoperit că persoanele cu sau peste limita de a fi supraponderale – cu un IMC între 23,7 și 25,9 – erau cel mai puțin probabil să fie spitalizate , necesită terapie intensivă sau mor de COVID-19.

Sprijinind dovezile anterioare, persoanele cu obezitate și persoanele cu un IMC mai mic decât cel normal, cum ar fi 18,5 sau mai puțin, au avut un risc mult mai mare de complicații COVID-19.

Aceste rezultate sugerează că relația dintre COVID-19 și greutatea corporală nu este simplă, iar studii mai nuanțate ca acesta sunt cruciale în evaluarea riscului individual de coronavirus. IMC este o măsurare a greutății corporale în raport cu înălțimea (o puteți calcula pe site-ul CDC). Deși este adesea folosit pentru a evalua riscul de boli cronice, cineva poate avea un IMC mai mare și poate fi perfect sănătos.

„La nivel individual, IMC poate fi un indicator imperfect pentru sănătate. Este una din măsurătorile folosite pentru evaluarea riscurilor de sănătate”, apreciază și dr. W. Scott Bush, director pentru medicina obezității la Cleveland Clinic.

Cauza este că IMC nu ia în calcul și structura corpului (raportul dintre mușchi și grăsime), sau unde este distribuită grăsimea. Ambii factori pot fi importanți pentru sănătate și riscul de disfuncții metabolice, boli cardiovasculare și diabet.

IMC a fost creat în secolul al 19-lea și bazat pe standardele europenilor albi de la acea vreme, așa că poate să nu fie corect în evaluarea sănătății pentru alte structuri demografice, inclusiv persoane de alte rase.

Dar, în ciuda limitărilor, un IMC ridicat este un motiv bun pentru administrarea vaccinului. În vreme ce un IMC mai mare nu înseamnă neapărat probleme cu sănătatea, există suficiente dovezi că oamenii cu obezitate au un risc mai mare de complicații de la Covid- 19. Din acest motiv, obezitatea este considerată drept o condiție de calificare pentru acces prioritar la vaccinare în multe state.