Studiu: O cincime din resursele naturale ale planetei at putea să dispară în doar cinci ani / Cristian Pocol: „Poate să ducă la lipsa materiilor prime necesare pentru construirea de noi echipamente” (VIDEO)

Publicat: 10 07. 2023, 16:29
Actualizat: 10 07. 2023, 16:36
Sursa: Pixabay

O cincime din resursele naturale ale planetei va începe să dispară în doar cinci ani. 21 de elemente chimice din cele 118 cuprinse în Tabelul lui Mendeleev se vor consuma într-o perioadă cuprinsă de la 5 la 50 de ani, unele chiar mai devreme, se arată într-un studiu recent publicat de profesorul James Clark, chimist la Universitatea din New York.

Cristian Pocol, specialist în domeniul reciclării, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că această situație creează probleme serioase privind producția de echipamente electrice și electronice:

„Evoluția tehnologică a adus în jurul nostru tot felul de echipamente electrice și electronice pe care nu putem să le utilizăm. Dacă studiile arată că 90% din adulții de azi de pe Terra folosesc cel puțin un telefon mobil și luăm în considerație că într-un telefon mobil sunt 72 de elemente ale tabelului lui Mendeleev, puteți să faceți o analiză să vedeți ce înseamnă aceste resurse naturale în utilizarea echipamentelor electrice și electronice în viața de zi cu zi.

Lipsa acestor resurse poate să ducă la lipsa materiilor prime necesare pentru construirea de noi echipamente electrice și electronice, atât de necesare în viața noastră de zi cu zi. Putem să experimentăm perioada din pandemie în care s-au întârziat livrarea de echipamente sau autoturisme din lipsa acestor resurse naturale”.

În ceea ce privește soluția pentru această evoluție îngrijorătoare, Cristian Pocol a indicat necesitatea reciclării:

„Dacă revenim la exemplul folosirii telefonului mobil sunt studii care arată că avem în sertar 23 de milioane de astfel de telefoane mobile pe care noi nu le mai folosim. Acestea conțin materiale speciale, greu de găsit în natură, pe care noi avem nevoie să le repunem în circuitul de economie circulară astfel încât să fie utilizate pentru constrcția de echipamente noi. Este bine să spunem că sunt foarte multe materii prime care sunt reciclate în sub 1% din cele care există utilizate în echipamentele folosite azi, care cu greu reușim să le mai găsim în natură. Din acest motiv este important ca fiecare dintre noi să ducă un echipament auto când nu îl mai utilizează într-o rețea de colectare apoi de reciclare corectă a acestor echipamente.

România a implementat legislația europeană încă din 2007. S-a construit o infrastructură de colectare apoi de tratare a acestor echipamente, iar volumele de deșeuri colectate, începând din 2007 și pânăî în ziua de azi, a crescut de aproximativ șase ori.”