Studiu: Nu există intimitate pe internet! Informațiile personale sunt în pericol în mediul online

Publicat: 14 12. 2016, 14:49
Foto: mobile-news.ro

Unul din 25 americani este amenințat în mediul online de difuzarea publică a informațiilor intime fără consimțământul său.

Situații precum apariția online a fotografiilor nud sau scenelor intime fără acordul persoanelor protagoniste face din ce în ce mai multe victime, în special în rândul femeilor tinere, informează RT.

Gesturile de răzbunare de acest fel au devenit un adevărat fenomen în rețelele sociale.

La început au fost vizate starurile de la Hollywood precum Jennifer Lawrence sau modelul Kate Upton când în 2014 un hacker a furat de pe dispozitivele acestora fotografii cu ele dezbrăcate care ulterior au fost împrăștiate în online.

Amanda Lenhart, autorul studiului privind siguranța online publicat pe 13 decembrie afirmă că dintre cei 3.002 de americani intervievati de peste 15 de ani, 2% au experimentat experiența dureroasă în care fotografii sau clipuri video au fost difuzate fără consimțământul lor.

În total, 4% dintre respondenți au fost victime ale unor astfel de actece corespund proporțional cu 10,4 milioane de americani.

În unele cazuri acest tip de agresiune online a avut urmări mai puțin plăcute, unele dintre victime ajungând chiar în situația de sinucidere din cauza rușinii suportate.

Fenomenul este adesea manifestat de reacții tip "bullying" ce au un impact puternic în special asupra persoanelor cu tulburări psihice.

Cel mai adesea astfel de agresiuni virtuale sunt făcute de foștii parteneri sentimentali sau pur și simplu de hackeri ce fie o fac pentru a se amuza, fie în schimbul unor sume de bani.

Cei mai afectați sunt tinerii cu vârste între 15 și 29 de ani. Iar femeile tinere sunt primele care au de suferit: una din zece sub 30 de ani a fost ținta agresiunilor online.

Totuși această problemă nu a trecut tocmai neobservată, în Statele Unite fiind deja propusă și introdusă în Congres o legislație națională privind acest domeniu.

Un tânăr din California a fost condamnat la 18 ani de închisoare în aprilie 2015 pentru sustragerea și difuzarea de materiale video indecente fără consimțământul victimei.

Rețelele de socializare Twitter si Reddit, dar și gigantul Microsoft au luat măsuri de anul trecut, împotriva pornografiei neconsimțită.