Studiu norvegian: Consumul uleiului de ficat de cod poate determina un risc mai scăzut de a te infecta cu COVID-19

Studiu norvegian: Consumul uleiului de ficat de cod poate determina un risc mai scăzut de a te infecta cu COVID-19

Potrivit unui studiu clinic norvegian, persoanele care consumă ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai scăzut de a se infecta cu COVID-19 sau de a dezvolta complicații, în cazul unei eventuale infectări.

STUDIU: Consumul uleiului de ficat de cod determină un risc mai scăzut de infectare cu COVID-19

Studiul clinic, ce face parte din Koronastudien, o cercetare mai amplă a Spitalului Universitar din Oslo, demarat în luna noiembrie, va include cel puţin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au consumat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de peşte, vitamina D sau multivitamine în ultimul an.

Astfel, jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei din ficat de cod, iar cealaltă jumătate va primi un produs placebo, iar rezultatele vor fi disponibile anul viitor, în luna mai.

Încă de la debutul pandemiei, norvegienii au fost invitați să răspundă la un chestionar online despre obiceiurile lor de viaţă: ce suplimente alimentare iau şi ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus.

Studiul a arătat că din aproximativ 150.000 de persoane care au răspuns până acum, persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai puţin predispuse la infectare, iar cele care contractează totuşi virusul, dezvoltă forme uşoare ale bolii.

Uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina D şi acizi graşi Omega-3 (în special EPA şi DHA, doi dintre cei mai importanţi acizi graşi polinesaturaţi).

STUDIU: Peste 80% din cazurile COVID-19 au deficiențe de vitamina D

Potrivit unui alt studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, mai mult de 80% dintre pacienții confirmați cu COVID-19 prezintă deficiențe de vitamina D. Insuficiența este mai frecventă la bărbați.

Tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în privința protecției la infecții. Deficitul de vitamina D ar trebui tratat mai ales la bătrâni și cei cu comorbidități, mult mai expuși în fața COVID-19, susțin cercetătorii.

Specialiștii au descoperit că 82,2% dintre cei 216 pacienți cu coronavirus al Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsa de vitamina D.

Conform unor cercetători americani de la Universitatea Northwestern, ar exista o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamina D şi rata ridicată a mortalității, întâlnită mai ales la sistemele imune hiperactive, ce generează și cele mai mari complicaţii în contextul pandemiei de coronavirus.

„Este greu de spus care doză de vitamina D este cea mai benefică pentru COVID-19. Cu toate acestea, este clar că deficienţa de vitamina D este dăunătoare, şi poate fi uşor abordată cu suplimentarea adecvată. Aceasta ar putea fi o altă cheie pentru a ajuta la protejarea populaţiilor vulnerabile, cum ar fi pacienţii afro-americani şi vârstnici, care au o prevalenţă în ceea ce priveşte deficienţa de vitamina D”, spun experții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`