Studiu: Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% după primele trei luni de la vaccinare, însă răspunsul imun rămâne puternic

Studiu: Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% după primele trei luni de la vaccinare, însă răspunsul imun rămâne puternic
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA

Un nou studiu despre imunitatea la COVID-19 relevă beneficiile vaccinării. Deși nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% după primele trei luni de la vaccinare, răspunsul imun rămâne puternic, potrivit studiului realizat de Reţeaua de sănătate ”Regina Maria”.

Studiu privind imunitatea la COVID-19

Beneficiile sunt evidente atunci când vine vorba despre riscul de infectare după vaccinare. Potrivit aceluiași studiu, doar 1.26% din totalul persoanelor vaccinate intervievate (395) s-au infectat cu Covid-19 după vaccinare, toţi pacienţii având forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare,

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un eşantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.

Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare, s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, bazată pe tehnica chemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

Câte persoane s-au vaccinat până acum în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, până marți, în România au fost vaccinați cel puțin cu prima doză 25.93% dintre românii cu vârste de peste 16 ani. 20.69% au schema de imunizare completă. Însă doar 20.35% din persoanele peste 80 de ani au primitvaccinul anticoronavirus, mai arată datele oficiale.

Cele mai recente date publicate deCNCAVarată că 25.93% dinpopulația eligibilă, adică persoane cu vârste de peste 16 ani, e vaccinată cu cel puțin o doză – 4.173.138 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`