Un nou studiu despre imunitatea la COVID-19 relevă beneficiile vaccinării. Deși nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% după primele trei luni de la vaccinare, răspunsul imun rămâne puternic, potrivit studiului realizat de Reţeaua de sănătate ”Regina Maria”.
Beneficiile sunt evidente atunci când vine vorba despre riscul de infectare după vaccinare. Potrivit aceluiași studiu, doar 1.26% din totalul persoanelor vaccinate intervievate (395) s-au infectat cu Covid-19 după vaccinare, toţi pacienţii având forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare,
După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un eşantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice.
Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare, s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, bazată pe tehnica chemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, până marți, în România au fost vaccinați cel puțin cu prima doză 25.93% dintre românii cu vârste de peste 16 ani. 20.69% au schema de imunizare completă. Însă doar 20.35% din persoanele peste 80 de ani au primitvaccinul anticoronavirus, mai arată datele oficiale.
Cele mai recente date publicate deCNCAVarată că 25.93% dinpopulația eligibilă, adică persoane cu vârste de peste 16 ani, e vaccinată cu cel puțin o doză – 4.173.138 de persoane.