STUDIU: Mai puțin de 80% dintre pacienții COVID-19 au anticorpi detectabili
Potrivit unui studiu românesc, realizat în perioada august – septembrie 2020 de către rețeaua privată „Regina Maria”, sub 80% dintre peroanele infectate cu COVID-19 au anticorpi detectabili.
STUDIU: Sub 80% dintre pacienții COVID-19 au anticorpi detectabili
„Memoria” organismului este un element fundamental în contextul infecţia cu virusul SARS-CoV-2, la fel ca și în alte afecţiuni dezvoltate în urma infectării cu diferite tipuri de viruşi.
„Un procent de 79% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării Pacienţii care au făcut parte din studiul Regina Maria au fost testaţi pentru anticorpi într-un interval mediu de timp de 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Aceştia au avut forme uşoare, moderate, severe sau au fost asimptomatici”, se arată într-un comunicat.
„Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceştia sunt de tip IgM şi sunt produşi în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu
Potrivit specialiștilor, pacienţii testaţi în medie la 56 de zile au probabilitate mai mare de a avea anticorpi detectabili, în timp ce pacienţii stestaţi în medie la 80 de zile au avut o probabilitate mai mare să obţină un rezultat negativ.
Studiul s-a realizat în Bucureşti, Cluj, pe un număr de 239 de pacienţi testaţi pozitiv cu coronavirus până la data de 31 iulie.
STUDIU: Anticorpii bolnavilor de COVID-19 simptomatici rezistă mai mult, față de cazul pacienților asimptomatici
Bolnavii de COVID-19, asimptomatici, își pierd mai repede anticorpii, în comparație cu persoanele care au prezentat simptome în urma infectării cu SARA-CoV-2, arată un studiu britanic realizat de Imperial College London şi Ipsos Mori.
Concret, nivelul anticorpilor în cazul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 a scăzut cu 22,3% în ultimele trei luni, în timp ce în cazul persoanelor care au precizat că nu au fost afectate de SARS-Cov-2 cu 64%, se arată în studiu.
În cazul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19, care s-au testat pentru anticorpi acasă, procentul a scăzut de la 26,6%, apoi la 6% și la 4%.
„În cursul acestei perioade, proporţia persoanelor testate pozitiv cu anticorpi de covid-19 a scăzut cu 26,6%” de la 6% la 4,4% din populaţia testată, se arată într-un comunicat, iar ”acest lucru sugerează o reducere a anticorpilor în săptămânile sau lunile de după infecţie”, precizează sursa citată.
„Rezultatele sugerează totodată că persoanele care nu au prezentat simptome de covid-19 sunt susceptibile să-şi piardă mai rapid anticorpii detectabili decât cele care au prezentat simptome”, se mai notează în studiu.