Studiu: Inteligența artificială generativă poate genera un plus de 5% pentru PIB-ul României în următorii 10 ani

Publicat: 31 05. 2024, 08:22
Sursa foto: Freepik.com

Adoptarea inteligenței artificiale generative poate genera un plus de 5% pentru Produsul Intern Brut (PIB) al României, respectiv un adaos anual de 14-16 milioane de euro, în următorii 10 ani, arată un raport prezentat joi de Google.

Studiu privind Inteligența artificială generativă

Rezultatele studiului arată că o adoptare mai rapidă va duce la un impact de +7% din PIB, respectiv de 20-22 miliarde euro, în timp ce o întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce potențialele castiguri pentru PIB de la 5% la 1%.

Inteligența artificială generativă va stimula creșterea economică globală în următorul deceniu. Poate crește productivitatea și crește competitivitatea țărilor din Europa Centrală și de Est (CEE). Poate fi un salt tehnologic, dar necesită mai multe competențe digitale și investiții în inovare.

Un studiu Implement Consulting Group comandat de Google a estimat contribuția la PIB a IA generativă și implicațiile asupra locurilor de muncă din ECE. Captarea întregului potențial al IA generativă, totuși, depinde de o serie de factori care influențează adoptarea Inteligenței artificiale – de la un mediu de operare robust până la disponibilitatea unor practicieni calificați.

Oportunitate economică: IA generativă ar putea crește PIB-ul anual al ECE cu 90-100 de miliarde EUR, în valoare de +5% din PIB în aproximativ zece ani, dacă se va obține o adoptare pe scară largă.

Câștigurile provin din trei surse, inclusiv creșterea productivității de la oamenii care lucrează cu IA generativă, timpul eliberat din potențialul de automatizare al IA generativ și reangajarea timpului în alte activități care creează valoare.

Implicații pentru locuri de muncă: în CEE, se așteaptă ca 59% dintre locuri de muncă să funcționeze împreună cu IA generativă, 36% dintre locurile de muncă sunt probabil să rămână neafectate de IA generativă și doar 5% dintre locurile de muncă sunt considerate foarte expuse la IA generativă, ceea ce duce la dispariția unor locuri de muncă. Cu toate acestea, se așteaptă că noile locuri de muncă din economia bazată pe inteligență artificială să le înlocuiască pe cele pierdute din cauza automatizării, ceea ce va duce la niveluri de angajare neschimbate.

Sectoare cheie care beneficiază: IA generativă este deosebit de puternică în administrația publică și în serviciile intensive în cunoștințe – dar afectează și sectorul de producție mare din regiunea ECE.