Studiu: Înlocuitorii de carne pe bază de plante, dăunători pentru oameni. Sunt alimente ultraprocesate
O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a publicat o analiză a cercetării privind impactul înlocuitorilor de plante pentru produsele de origine animală asupra sănătății umane și asupra mediului în țările foarte dezvoltate.
Care sunt concluziile studiului
Concluzia a fost că acest „aliment” conține mai puține calorii, mai puține vitamine, mai puține oligoelemente și mai mult zahăr decât carnea, informează FoodFakty
Concluziile cercetării au fost publicate pe site-ul Oxford Academic. Complexitatea afirmațiilor conținute în acesta sugerează că oamenii de știință nu sunt foarte mulțumiți de rezultatele cercetării, dar nu le pot exprima direct.
„În timp ce alimentele integrale PB rămâne opțiunea preferată din motive de sănătate, unele NPBF pot deveni un pas util în sistemul alimentar și procesul de transformare a dietei, funcționând ca o alternativă sănătoasă și prietenoasă cu mediul la ABF dacă sunt selectate cu atenție”, se arată în concluziile, scrie wrp.pl.
Înlocuitorii, catalogați ca mâncare ultraprocesată
NPBF înseamnă „înlocuitori de carne pe bază de plante”, iar abrevierea înseamnă alimente ultraprocesate, adică alimente nesănătoase – așa cum au afirmat înșiși autorii raportului. Este clasificat în același mod de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) . Nimeni nu l-ar promova, dimpotrivă, dacă nu ar fi presupunerea ideologică că „sistemele alimentare și dietele trebuie schimbate pentru a îndeplini obiectivele de mediu și sănătate”.
Este dificil să se recomande consumul de alimente nesănătoase, așa că oamenii de știință sugerează că ar trebui să se lucreze mai mult cu privire la „înlocuitorii de carne pe bază de plante” înainte de a le oferi oamenilor să mănânce.
Reformularea și fortificarea au potențialul de a îmbunătăți și mai mult NPBF ca grup alimentar viabil și eficient, care poate accelera tranziția către o dietă echilibrată și sănătoasă. Cu toate acestea, având în vedere variabilitatea mare a compoziției nutriționale a NPBF-urilor individuale, ar trebui introdusă o promovare largă a acestor produse și ar trebui să se exercite prudență. (…) Cercetările suplimentare privind impactul pe termen scurt și lung ale NPBF asupra sănătății sunt necesare urgent pentru a ajuta la luarea unor decizii informate cu privire la integrarea NPBF ca parte a unei strategii mai ample de zero net și de sănătate, concluzionează cercetătorii.