Un studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România arată faptul că doar 61% dintre formulele de lapte praf au ca prim ingredient laptele.
Un procent de 32% dintre produsele de lapte praf de pe rafturile magazinelor au ca prim ingredient zerul demineralizat, iar 7 %, proteine din zer.
În schimb, recomandarea OMS este ca aportul energetic zilnic să fie de 553 kcal pentru băieţi şi 515 kcal pentru fete. Specialiștii spun că în ceea ce privește un sugar hrănit artificial, cantitatea de sare asimilată zilnic variază între 276 kcal și 875 kcal, potrivit Adevărul.
Potrivit studiului, în laptele praf putem întâlni şi multe alte substanţe mai mult sau mai puţin dăunătoare: maltodextrină, taurină, uleiuri vegetale, amidon, sirop de glucoză, fosfat de potasiu, clorură de calciu, carbonat de calciu, probiotice, galacto-ologozaharide, minerale, vitamine.
Pe de altă parte, președintele APC spune că laptele matern este cel mai bun pentru sugari și „nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situaţii deosebite care au legătură cu anumite afecţiuni medicalece nu permit alăptarea sugarului. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere îşi hrăneau sugarii cu lapte praf”.